Familie: lichaam in graf is niet van Jacobse

Icoon BinnenlandsHet lichaam in het graf in Maarn dat justitie in Maastricht vorige maand liet openen is niet van de in 1975 verdwenen Monique Jacobse uit De Bilt. Familie van de destijds 18-jarige vrouw heeft de politie gemeld dat zij nog in leven is en in Noord-Amerika woont.

Dit bevestigde persofficier W. Smits vrijdag naar aanleiding van een bericht in het Limburgs Dagblad. Justitie in Maastricht liet het stoffelijk overschot opgraven wegens een verdenking tegen de 45-jarige Heerlenaar Peter Curvers, die ook in verband is gebracht met de moord op vijf prostituees in Limburg. De verdachte zat in een internaat in Maarsbergen vlakbij de plek waar in 1976 het lichaam werd gevonden dat van Jacobse zou zijn.

Verrassend
De persofficier noemt de mededeling van de familie ''verrassend''. De 18-jarige Monique Jacobse verdween in april 1975. Een jaar later vonden wandelaars het lichaam van een vrouw bij parkeerplaats De Heul in Maarsbergen. Met behulp van fotoprojectie werd tien jaar later vastgesteld dat het overschot van Jacobse was. Toen werd ook bekend dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven was gekomen.

De persoon werd begraven op de begraafplaats aan de Jacob van Wassenaerlaan in Maarn. Op het graf staat een monument met de naam van Monique Jacobse.

Zelfmoord
Nog opmerkelijker is dat in 1994 in verband met de vermeende dood van het meisje een 73-jarige man uit Groenlo werd aangehouden die als docent werkte op het genoemde internaat. Hij bekende de moord. De zaak leek opgelost maar de verdachte werd kort daarna op vrije voeten gesteld. De bejaarde man heeft zich later van het leven beroofd.

Justitie onderzoekt of de mededeling van de familie klopt en probeert de vrouw te vinden. Tegelijk richt het onderzoek zich op het lichaam: ''We willen weten of het iemand anders is.''

Het Limburgs Dagblad schrijft dat de ouders van de in 1975 verdwenen Marjo Winkens uit Schimmert DNA hebben afgestaan om dat te laten vergelijken met genetisch materiaal van het opgegraven overschot.