President Jemen bereid tot overleg met Houthi's

De gevluchte president van Jemen is bereid deel te nemen aan vredesoverleg met de sjiitische Houthi-rebellen, die grote delen van zijn land in handen hebben. Dat heeft een vertrouweling van president Abed Rabbo Mansour Hadi gezegd. Hadi zei eerder pas met de Houthi's te willen praten als die zich zouden terugtrekken en ontwapenen.

De gesprekken in Genève zijn een initatief van de Verenigde Naties en werden eerder deze maand nog uitgesteld. Een bron zei dat de VN nu hopen dat de gesprekken 10 juni kunnen beginnen.

De nummer twee van de Houthi's, Mohammed al-Houthi, liet weten dat zijn mensen nog steeds bereid zijn tot overleg met Hadi en de zijnen. Hij voegde eraan toe dat Hadi met zijn eisen het eerder geplande overleg heeft gedwarsboomd.

"Zij stellen vooraf voorwaarden om de gesprekken te blokkeren, terwijl ze tot een echte oplossing kunnen leiden voor het Jemenitische volk", zei Al-Houthi in een interview met persbureau AP. Het zijn volgens Al-Houthi juist Saudi-Arabië en zijn bondgenoten die weigeren de luchtaanvallen op Jemen te staken om de gesprekken een kans te geven.

De luchtaanvallen die de door Saudi-Arabië geleide coalitie al weken uitvoert op de Houthi's gingen dinsdag weer door. Voor het eerst sinds de Saudiërs zich in de strijd mengden werd het algemene hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Sanaa getroffen. Ook buiten Sanaa en in de zuidelijke havenstad Aden werden doelen van de Houthi's bestookt.