Nieuws

Maleisië laat bootvluchtelingen niet toe, zee propvol vluchtelingen

Duizenden Rohingya's en Bengalezen dobberden donderdag rond op zee nadat de autoriteiten in Maleisië twee vluchtelingeboten de toegang tot het land hadden ontzegd en Thailand een derde vaartuig had afgehouden.

"Wat verwachten jullie dat we doen?" vroeg de Maleisische onderminister voor binnenlandse zaken Wan Junaidi Jafaar. "We zijn heel toeschietelijk geweest voor mensen die onze grenzen binnenkwamen. We behandelden hen humaan, maar ze kunnen niet zo op onze kusten blijven aanspoelen."

"We moeten hun de duidelijke boodschap sturen dat ze hier niet welkom zijn", zei de minister tegen AP.

Eerder deze week arriveerden zo'n duizend vluchtelingen op Langkawi, een geliefd toeristeneiland in het noorden van Maleisië niet ver van de Thaise kust. Nog eens zeshonderd bootvluchtelingen kwamen in Indonesië aan land.

Zuidoost-Azië ziet zich geconfronteerd met een humanitaire crisis van grotendeels eigen makelij. Het lot van de naar schatting 1,3 miljoen Rohingya's in Myanmar, een minderheidsgroepering die vervolgd en gediscrimineerd wordt door de overwegend boeddhistische meerderheid, werd jarenlang stilletjes genegeerd. Honderdtwintigduizend van hen betaalden mensensmokkelaars daarom grote bedragen en gingen scheep om hun heil elders te zoeken.

Andere landen treden hard op tegen de mensensmokkelaars. Die laten hun levende waar daarom niet zelden aan zijn lot over. Momenteel dobberen naar schatting zesduizend vluchtelingen op zee rond en er is geen land dat hen wil opvangen, uit vrees dat daarmee de sluizen worden opengezet.

Vijfhonderd migranten die in Maleisië aan land probeerden te komen hebben woensdag proviand gekregen en zijn teruggestuurd, zei minister Wan Junaidi. Later werd ook bij Langkawi een boot met driehonderd migranten heengezonden. De Thaise autoriteiten probeerden ondertussen een vaartuig met vijfhonderd opvarenden uit Thaise wateren weg te houden.

De Thaise regering is nog steeds terughoudend de Rohingya's in eigen land te hulp te schieten. Het land beperkt zich voorlopig tot kortstondige hulp. Maleisië vangt honderdvijftigduizend mensen uit Myanmar op, onder wie 45 duizend Rohingya's, maar een juridische status hebben de vluchtelingen niet, waardoor ze bijvoorbeeld niet aan het werk kunnen. Onderwijs en gezondheidszorg zijn maar mondjesmaat beschikbaar.