Haagse imam vervloekte Theo van Gogh

In de rechtszaak die momenteel tegen de vermeende terrorist Samir A. en zijn handlangers dient, heeft medeverdachte Soumaya S. verklaard dat de omstreden sjeik Fawaz Jneid, van de eveneens omstreden As-Soennah-moskee in Den Haag, Theo van Gogh in een preek heeft vervloekt. Dat gebeurde vlak voordat de cineast en opiniemaker in 2004 werd vermoord.

Bij die preek zou de de latere moordenaar van Van Gogh, Mohammed B., ook aanwezig zijn geweest. In de maanden voor de moord op Van Gogh woonden diverse jongeren uit het Hofstadnetwerk geregeld lezingen van Fawaz bij. Zij zeggen dat Fawaz hen ''een schuldgevoel'' aanpraatte. ''Hij gaf je voortdurend het idee dat je veel te weinig doet ter verdediging van de islam.''

De Volkskrant, die in het bezit is van de tekst van de preek, schrijft vandaag dat imam Fawaz Jneid in 2004 onder meer het volgende preekte: ''O God bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen. Hij zou daardoor tevergeefs naar de dood verlangen en treft het niet.'' De Haagse imam zou tot zijn preek zijn gekomen door de film Submission die Theo van Gogh samen met Ayaan Hirsi Ali maakte.

Behalve Van Gogh wordt ook Hirsi Ali door de imam vervloekt: ''God, verblind het zicht van Ayaan Hirsi Ali zoals u haar hart hebt verblind, O God verblind haar zicht, O God bezorg haar hersenen een kanker (amen). O God, bezorg haar een tongkanker.''

Imam Fawaz kwam alleen dit jaar al in het nieuws omdat hij de Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb uit de islam zette, hij de vervolging eiste van Kamerlid Geert Wilders en zijn moskee een rechtszaak aanspande tegen het tv-programma NOVA. In 2002 kwam de As-Soennah-moskee voor het eerst in het nieuws, toen NOVA in een uitzending aantoonde dat er in sommige Nederlandse moskeeën zeer radicaal werd gepreekt.



Sjeik Fawaz Jneid