'Israël gooide 1,2 miljoen clusterbommen'

Icoon Oorlog Het leger van Israël heeft tijdens de oorlog met Hezbollah 1,2 miljoen clusterbommen op Libanon afgeworpen. Dat heeft het dagblad Haaretz gisteren gemeld, die zich berust op uitspraken van een Israëlische legerofficier. Deze legerofficier noemde de oorlog in Libanon "krankzinnig en monsterlijk".

De officier, die anoniem wil blijven in de krant, laat zich zeer negatief uit over de oorlog. "We hebben hele dorpen bedekt met clusterbommen", zegt hij. Andere Israëlische militairen zeggen dat het leger ook fosforbommen heeft afgeschoten om in bewoond gebied branden te veroorzaken. Volgens het Rode Kruis verbieden internationale regels het gebruik van fosforbommen op mensen. Het Israëlische leger heeft zich verweerd door te stellen dat zij geen verboden wapens heeft gebruikt tijdens de oorlog.

Clusterbommen zijn volgens internationale regels dan ook niet verboden, maar veel mensenrechtenorganisaties pleiten hier wel voor. De wapens doen volgens hen buitenproportieel veel schade en maken veel willekeurige slachtoffers. Daarnaast komen veel clusterbommen niet tot ontploffing, waardoor er 'mijnenvelden' ontstaan op de grond.