Merapi-vulkaan groeit 10 meter in drie dagen

Icoon RampDe Merapi-vulkaan is in de afgelopen drie dagen met maar liefst 10 meter gegroeid. Inmiddels liggen er rokende vijvers lava in de krater. Dorpelingen die op de hellingen van de vulkaan wonen, staan al weken klaar om ge-evacueerd te worden. Op dit moment is er nog geen sprake van een verplichte evacuatie, dat is nog 1 stapje hoger op de schaal van alertheid.

Vulkanologen melden dat zich een nieuwe berg lava heeft gevormd in de afgelopen drie dagen en dat deze nog altijd groter wordt, dit terwijl er gele zwavel-wolken opstijgen uit de krater. "De lavaberg kwam tevoorschijn aan de zuidkant van de berg, terwijl aardschokken steeds frequenter worden," zei vulkanoloog Subandriyo. "Deze lava-bergen zouden kunnen betekenen dat de vulkaan nu ieder moment kan uitbarsten en dat in de top van de vulkaan magma opgehoopt zit dat vanuit een reservoir op ongeveer 1.5 km diepte naar boven aan het komen is sinds zondag, " voegde hij toe.

Een ineenstorting van de lava-berg zou een super-hete pyroclastische wolk kunnen veroorzaken die de vulkaanhelling afdendert. Autoriteiten hebben nog geen verplichte evacuatie op touw gezet. Echter heeft de gouverneur - Sultan Hamengku Buwono X - opgeroepen tot vrijwillige evacuatie over te gaan, en dan vooral kleine kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.

Vele dorpelingen willen niet uit zichtzelf weg, omdat ze geloven dat er een duidelijk mystiek signaal komt voordat de uitbarsting zal plaatsvinden. Sommigen hebben geiten en kippen geofferd om de vulkaan gunstig te stemmen, terwijl moslims en christenen tezamen bidden.

De berg heeft een spirituele betekenis voor veel Javanen en is één van de vier plaatsen waar de sultanaten van Yogyakarta en Solo offers brengen om de goden te bekoren. Merapi ligt op een onstabiel verbindingsstuk tussen de Australische en Aziatische aardschollen, de zogenoemde "Ring van Vuur". Een grote uitbarsting in 1006 bedekte het hele eiland Java en zorgde zodoende voor de ineenstorting van het Hindoeistische koninkrijk Mataram.

Merapi


De vulkaan waar het allemaal over gaat. Gunung Merapi in de vroege morgen. Zoals gewoonlijk stoot de vulkaan een wolk rook uit, maar het is niet veel meer dan op een normale dag. Dit wil echter niet zeggen dat de vulkaan weer in slaap gevallen is, zeer frequent worden nog bewegingen in de vulkaan geregistreerd.

Opnieuw erg veel dank aan indahnesia.com voor de submit, foto's en het herschrijven van het bericht.