Rechters in Italië bekijken ongeldige stemmen

Silvio BerlusconiEen honderdtal Italiaanse rechters is vandaag bezig met een controle van de stembiljetten die bij de parlementsverkiezingen van zondag en maandag ongeldig werden verklaard. Het gaat hierbij om 70.000 stemmen, en niet een half miljoen zoals een woordvoerder van premier Silvio Berlusconi beweerde. Een hertelling van alle stemmen is volgens de Italiaanse kieswet niet toegestaan.

De centrum-linkse Romano Prodi won de verkiezingen, aangezien zijn coalitie De Unie voor de Kamer van Afgevaardigden iets meer dan 25.000 stemmen meer kregen dan Berlusconi's coalitie Huis der Vrijheden. Doordat de winnaar extra zetels binnensleept krijgt De Unie 341 van de 630 zetels. In de Senaat haalde Prodi 158 zetels binnen, tegenover 156 voor Berlusconi en één onafhankelijk. Bij de senaatsstemmen gaven Italianen die in het buitenland wonen de doorslag; in Italië zelf kreeg Berlusconi één Senaatszetel meer.

Romano ProdiDe coalitie van Prodi beschuldigde Berlusconi gisteren van 'subversie', omdat de regeringsleider zijn verlies niet wil toegeven. De Unie stelde dat 'het zeer ernstig is om te insinueren dat de verkiezingen zijn vervalst of gemanipuleerd'. "Niemand kan zeggen dat hij gewonnen heeft", reageerde Berlusconi. "Niet voordat de stemming officieel is." President Carlo Campi toonde zich tevreden met het verloop van de verkiezingen, die volgens hem 'ordelijk en eerlijk zijn verlopen'. Hij wees daarbij op de hoge opkomst van 83,4 procent.

Volgens het persagentschap Ansa zijn in Rome een vijftal dozen met geldige stembrieven gevonden. De dozen stonden op straat in de buurt van vuilniscontainers. De politie heeft de straat afgezet en de dozen geopend. Hoe de stembrieven op straat terecht zijn gekomen is onduidelijk.

Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.