Saddam Hussein wil in hongerstaking gaan

Saddam HusseinSaddam Hussein en zeven van zijn vazallen dreigen vanaf morgen in hongerstaking te gaan. Volgens Khamis Al Aubeidi van het advocatenteam van de voormalige Iraakse dictator eist Saddam dat de rechter in het proces tegen hem, Rauf Rasheed Abdel Rahman, vervangen wordt. De Koerd zou niet objectief zijn omdat hij ten tijde van het regime van de dictator tweemaal bij verstek is veroordeeld.

Twee weken geleden liep Saddam Hussein al boos weg uit de rechtszaal na een aanvaring met Rahman. Hij meent dat de jurist uit is op een snelle veroordeling en een persoonlijke wrok koestert tegen hem. Saddam staat met de andere verdachten terecht voor de moord op 148 mensen in Dujail na een mislukte aanslag in 1982. Rahman, die ook lid zou zijn geweest een oppositionele nationalistische Koerdische partij, is in het proces de vervanger van Rizgar Amin. Deze trad terug omdat hij vond dat hij teveel onder druk werd gezet om de aangeklaagden niet oeverloos aan het woord te laten.

Update 14.00 uur: Toch maar niet
Saddam ziet toch maar af van de hongerstaking, zo heeft de leider van zijn advocatenteam vandaag bekend gemaakt. Khalil Dulaimi liet weten dat de ex-leider van Irak bij nader inzien het plan heeft laten varen. Hij sloot niet uit dat enkele andere verdachten wel in hongerstaking zullen gaan.