Overleg Jyllands-Posten met Deense moslims
Volgens hoofdredacteur Carl Juste heeft het dagblad een aanbod van de moslimorganisaties geaccepteerd om te praten over de heisa die in de afgelopen week is ontstaan. Een mogelijke verklaring zou een excuus van Jyllands-Posten bevatten. Juste benadrukte echter dat de spijtbetuiging niet voor het plaatsen van de spotprenten, maar voor het beledigen van moslims zal worden gedaan.
Molotovcocktails
Ondertussen is ook in Iran, dat eerder vandaag aankondigde de handelsbetrekkingen met Denemarken te verbreken, de Deense ambassade belaagd door demonstranten. Vanuit de menigte werden molotovcocktails naar het gebouw gegooid. Enkele betogers die op het terrein van de ambassade wisten te komen, werden door agenten daar weer van verwijderd. De politie riep de demonstranten op geen schade te veroorzaken.
'Syrië zette aan tot cartoonrellen'
Volgens de Amerikaanse topdiplomaat Kurt Volker speelde Syrië een kwalijke rol bij het uit de hand lopen van de rellen. Gezien de massaliteit van de betogingen in de Syrische hoofdstad Damascus moet er 'een soort van acceptatie of steun van de kant van de staat zijn geweest', concludeerde Volker. Ook denkt hij dat het land een rol speelde bij de onrust in Libanon. "Het viel me op hoeveel mensen zo snel op de been waren en hoe agressief." Ook de Libanese regering uitte vandaag beschuldigingen in de richting van het buurland.
De uit de hand gelopen betogingen hebben inmiddels het leven gekost aan minimaal vijf personen. Zondag kwam tijdens de bestorming van het Deense consulaat in Libanon een betoger om het leven toen hij werd ingesloten door de vlammen, vandaag overleden drie personen in het Afghaanse Jalalabad toen er in een menigte werd geschoten. Ook in Somalië kwam een demonstrant om het leven. Mogelijk werd eveneens een rooms-katholieke priester in het Turkse Trabzon gisteren vermoord uit woede over de spotprenten.