Google gaat censureren in China
Google gaat zichzelf censureren in China. Voor de deze week te lanceren Chinese versie van Google moet aan een hoop eisen van de Chinese regering voldaan worden. Het Amerikaanse bedrijf heeft aangegeven dat ook te doen. "Een blamage", zo zegt een woordvoerder van de internationale organisatie Reporters Without Borders. Zoekopdrachten naar woorden als 'Dalai Lama', 'Falun Gong' en 'Taiwanese onafhankelijkheid' zullen voor Chinese websurfers geen resultaat opleveren.
Volgens Google zal altijd aangegeven worden wat er weggehaald is. "Dat doen we ook in Frankrijk met racistische websites en in Duitsland met pagina's met nazi-progaganda of holocaust-ontkenningen", zegt een Google-functionaris. Tot nu toe was de Amerikaanse versie van Google wel beschikbaar in China, maar die is erg traag door alle censuur-software die de Chinese overheid erop heeft gezet. Het marktaandeel in China was daardoor erg laag.
Het bedrijf wil in China graag beter beschikbaar worden. De Chinese markt is interessant voor Google. Het land telde eind 2005 meer dan 100 miljoen internetgebruikers. Binnen twee jaar zal dit bijna zijn verdubbeld naar 187 miljoen, voorspellen deskundigen. Op dit moment trekt de in Peking gevestigde concurrent Baidu de meeste aandacht. Westerse concurrenten, zoals Yahoo en Microsoft, hebben al langer eigen computerservers in China staan en zijn daardoor een stuk sneller in het dagelijkse gebruik.
"Om in China te kunnen werken hebben we sommige pagina's verwijderd uit de zoekresultaten op Google.cn, conform de lokale wet, regelgeving en beleidslijnen. Hoewel het verwijderen van zoekresultaten inconsistent is met de missie van Google, is het aanbieden van geen informatie nog inconsistenter met onze missie", zo zegt Google nu.