Kerstboom als medicijn tegen vogelgriep

Icoon EpidemieMisschien krijgt je kerstboom, die je waarschijnlijk al lang aan de straat hebt gezet, een tweede leven. De naalden van kerstbomen bevatten namelijk een hoge concentratie shikiminezuur, het hoofdingrediënt van Tamiflu, dat tegen de symptomen van vogelgriep wordt ingezet. Shikiminezuur wordt normaliter uit steranijs gehaald; een keukenkruid dat voornamelijk in China groeit.

Een medisch bedrijf in Canada is begonnen met het verwerken van duizenden kerstbomen om de grondstof uit de naalden te halen. Een ander Canadees bedrijf verwerkt kerstbomen om de naalden te doneren aan het bedrijf dat de grondstof eruit kan verwerken. Er wordt gekeken of de grondstof, niet het medicijn zelf dat gepatenteerd is, kan worden verkocht aan ontwikkelingslanden die niet onder het patent vallen.

Vele landen zijn bezig met het inslaan van de grondstoffen voor Tamiflu als voorbereiding voor een mogelijke vogelgrieppandemie. Tot nu toe zijn door de wereldgezondheidsorganisatie WHO 190 gevallen van vogelgriep vastgesteld, waarvan 80 gevallen met dodelijke afloop. In China waren er negen gevallen waarvan zes fataal, in Turkije zijn volgens de overheid ongeveer 20 gevallen gemeld, waarvan minstens vier met dodelijke afloop.

Tamiflu
Tamiflu is een geneesmiddel dat de ziekteverschijnselen en de ziekteduur van de vogelgriep beperkt. Het is gepatenteerd door het Zwitserse Roche. Het is nog niet bekend of Tamiflu daadwerkelijk helpt tegen de gevreesde H5N1-variant van het vogelgriepvirus. Mocht het virus muteren, dan is Tamiflu waarschijnlijk zinloos.