Veel tienermoeders alleenstaand
Uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in Nederland in verhouding met andere landen nog steeds zeer weinig tienermoeders zijn. Tieners die wel een baby krijgen, blijken vaak alleenstaand door het leven te gaan. Slechts één op de 65 baby's die in 2004 geboren werden, heeft een moeder die bij de geboorte jonger dan 20 jaar was. In 2004 betrof dat 3.000 kinderen. Het aantal jongens die als tiener vader worden, is nog veel kleiner dan bij meisjes.
De meeste tienermoeders blijken alleenstaand. Pas wanneer kinderen van tienermoeders ouder worden, neemt de kans dat er een tweede ouder in het gezin komt langzaam toe. Van kinderen tot 4 jaar, woont 39% alleen met de moeder. Van kinderen tussen 10 en 14 jaar is dat nog 30%.
De meeste kans op een alleenstaand tienerouderschap hebben Antilliaanse en Arubaanse meiden. Van hen voedt 70% het kind alleen op. Turkse of Marokkaanse baby's die uit een tienerzwangerschap geboren worden, hebben bijna altijd twee ouders. Het gaat bij de Turken en Marokkanen dan ook vaak om getrouwde stellen die een kind krijgen. In totaal is iets minder dan 50% van alle tienermoeders niet-westers allochtoon.
In ongeveer één op de zeven gevallen heeft het kind van een tienermoeder ook een tienervader. Dit aandeel varieert van ruim 1% onder Marokkanen tot 20% onder Antillianen. Van circa 20% van de kinderen die jonger zijn dan 15 jaar en een moeder hebben die bij de bevalling een tiener was, zijn geen officiële gegevens over de vader beschikbaar. Vrij hoog (58%) ligt dat bij Antillianen en laag (2%) bij Marokkanen en Turken.