Uitslagen UEFA Cup (15/09/2005)

SubheaderVandaag stonden de heenwedstrijden in de eerste ronde van de UEFA Cup op het programma. Voor Nederland nemen dit jaar AZ, Feyenoord, SC Heerenveen en Willem II deel aan het op een na belangrijkste Europese clubtoernooi.

AZ was het afgelopen seizoen dè sensatie in de UEFA Cup. Een plaats in de finale werd op het nippertje gemist. Nu krijgt de huidige koploper in de eredivisie nog een aardige kluif om de tweede ronde te halen, want AZ verloor met 5-3 van het Russische Krylia Sovetov Samara. In een doldwaze wedstrijd met wonderschone doelpunten liep AZ steeds achter de feiten aan. De nummer dertien van Rusland bleek over een aardig team te beschikken met beweeglijke aanvallers. Doelpunten van Vlaar, Perez en Van Galen boden geen soelaas voor de équipe van Louis van Gaal.

Feyenoord begon ook teleurstellend aan het toernooi. De ploeg van Erwin Koeman kwam in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Rapid Boekarest. Dirk Kuijt zette Feyenoord voor rust nog op voorsprong, maar een penalty van Vasilache bracht de Roemenen langszij. De Rotterdammers speelden in een lege Kuip, als straf voor de ongeregeldheden van vorig seizoen tijdens de wedstrijd tegen Sporting Lissabon.

SC Heerenveen leed een nederlaag bij Banik Ostrava. De Friezen speelden ver onder hun normale niveau en verloren met 2-0 van de Tsjechische ploeg. Ostrava stichtte alleen gevaar uit corners en een hoekschop leverde dan ook de openingstreffer op. Vlak voor de pauze verdubbelde Ostrava de voorsprong dankzij een benutte strafschop. In de tweede helft kreeg Huntelaar nog een grote kans, maar hij kon de bal niet goed onder controle krijgen en miste.

Willem II werd tijdens de loting gekoppeld aan AS Monaco, één van de favorieten voor de eindzege. De Tricolores waren kansloos tegen de Monegasken, in 2004 nog verliezend Champions League finalist. Uiteindelijk hield Willem II de schade met 2-0 nog aardig beperkt. Dat kwam vooral door enkele goede reddingen van Moens en onnauwkeurigheid aan de kant van de Fransen.


Uitgebreide verslagen van de wedstrijden van de Nederlandse clubs vind je op de FOK! Voetbalmanager!