Dinsdag geen treinen via westkant A'dam CS

Door de gevolgen van de ontsporing van een intercity vanochtend zullen er morgen nog de hele dag geen treinen rijden via de westkant van station Amsterdam Centraal. Dit betekent dat er geen treinverkeer mogelijk is tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk en Schiphol. Reizigers van of naar Zaandam, Haarlem en Schiphol moeten dan ook rekening houden met vertragingen van een half uur tot een uur. Dat heeft ProRail vanavond bekendgemaakt.

De problemen ontstonden toen de intercity tussen Maastricht en Haarlem vanochtend om 9.11 uur verongelukte. De achterste twee treinstellen en de locomotief ontspoorden, waarbij er een drager voor de bovenleiding werd omgetrokken. Hierdoor raakte de bovenleiding over de gehele breedte van alle sporen zwaar beschadigd.

Na de ontsporing werd de spanning op last van de brandweer van de bovenleiding gehaald, waardoor er de hele ochtend geen treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal mogelijk was. Rond 13.00 uur kon ProRail de spanning aan de oostkant van het station weer terugbrengen, waardoor er weer zeer beperkt treinverkeer mogelijk was richting Utrecht, Lelystad en Amersfoort. De dienstregeling had echter nog de hele avond te kampen met forse vertragingen en met uitval van treinen.

De schade aan de bovenleiding is aanzienlijk, maar de omvang van de schade aan de sporen en de kabels is nog onbekend. De herstelwerkzaamheden zullen nog zeker heel dinsdag in beslag gaan nemen. ProRail is momenteel nog niet begonnen met de reparaties, omdat er nog een onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat bezig is. Als dat is afgerond, zal ProRail alles op alles zetten om zo snel mogelijk weer treinen te kunnen laten rijden. Woensdag begint het nautische evenement Sail namelijk, waardoor er dagelijks enkele honderdduizenden mensen extra met de trein naar Amsterdam willen.

In juni ontspoorden er ook al twee goederentreinen kort na elkaar aan de westkant van het station. Dit zorgde nog dagenlang voor grote vertragingen. Volgens ProRail is het ongeluk van vandaag overigens op spoor 31 gebeurd, wat een ander spoor is dan de vorige twee ontsporingen.


De ontspoorde trein nam de hele bovenleiding mee