Apple eist weer eens een verkoopverbod

Dat Apple nogal een hekel heeft aan concurrenten die het beter en goedkoper doen dan zijzelf is geen geheim. Dat ze die concurrentie liefst uit de markt procederen ook niet. Ondanks het verloren kort geding tegen Samsung vorig jaar eist Apple nu dus via drie bodemprocedures alsnog een verkoopverbod op alle Galaxy smartphones en tablets, inclusief de Galaxy S3.

Apple schermt met een patent op het toelaten of blokkeren van 'multitouch' op verschillende elementen van de gebruikersinterface. Besturingssysteem Android zou hierop inbreuk maken, vindt Apple. Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag dat Samsung en Android geen inbreuk maakten op dit patent.

Vrijdag dient de eerste bodemprocedure, die op het multitouch patent. Op 28 september volgt die van een manier om door een fotogalerij te scrollen (ja, echt) en uiteindelijk volgt er nog een bodemprocedure over modelrecht. Apple vindt dat zij het alleenrecht heeft op de rechthoekige vorm van iPad's en iPhone's. Samsung zou hierop inbreuk maken.

In de VS werd Samsung onlangs nog door een jury van leken veroordeeld tot het betalen van 1 miljard dollar aan Apple. In Nederland zijn softwarepatenten echter niet mogelijk en zal een gespecialiseerde rechtbank uitspraak doen.


foto: 9gag