Eerste homohuwelijk in Spanje

Icoon Buitenlands nieuwsIn Tres Cantos, een dorp ten noorden van Madrid, is gisteren het eerste Spaanse homohuwelijk voltrokken. Emilio Menéndez (48) en Stanley Carlos Baturín (50), een stel dat al dertig jaar samen was, gaven elkaar het jawoord een week nadat het in Spanje voor mensen van hetzelfde geslacht mogelijk was gemaakt om met elkaar te trouwen.

Het Zuid-Europese land is na Nederland en België het derde land waar een homohuwelijk is toegestaan. Ook Canada staat op het punt een wetsvoorstel hiervoor goed te keuren. Het Spaanse parlement nam op 30 juni de wet opnieuw aan, waarmee het een veto van de Senaat verwierp.

De politieke oppositie in Spanje overweegt overigens nog juridische stappen te nemen tegen het besluit, omdat dit in strijd zou zijn met de Spaanse grondwet. Vorige maand vond in Madrid een massale demonstratie plaats tegen het voorstel. Een meerderheid van de bevolking zou echter geen problemen hebben met het homohuwelijk. Sommige burgemeesters hebben aangekondigd geen huwelijken voor mensen van hetzelfde geslacht te willen voltrekken.