Turkije wil dialoog over Armeense genocide
Tot nu toe weigert Turkije toe te geven dat er een volkerenmoord op de Armeniërs heeft plaatsgevonden. Uiteraard leidt dit met name met Armenië tot een vertroebelde relatie. Maar ook met Frankrijk, dat in 2001 als eerste groot westerse land de genocide erkende, bekoelde de relaties. Frankrijk stelt de erkenning zelfs als voorwaarde voor een EU-lidmaatschap. Andere landen die de volkerenmoord erkennen zijn onder meer België, sommige VS-staten, alsmede het parlement in Canada.
Erdogan heeft in een brief aan de president van Armenië voorgesteld om de feiten samen te gaan onderzoeken. Het initiatief kan worden beschouwd als een eerste stap naar de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen.
Tot nu toe was de kwestie taboe in Turkije. Het land wilde niets van de beschuldigingen weten. De genocide op het Armeense volk werd gepleegd bij het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk. Naar schatting werden toen anderhalf tot twee miljoen Armeniërs gedood. Veel Armeniërs werden gedeporteerd naar het huidige Syrië. Bij de genocide zijn volgens Armeense bronnen anderhalf miljoen Armeniërs omgekomen. Volgens Turkije zijn er 300.000 tot 500.000 slachtoffers geweest, maar dat zouden 'normale' oorlogsdoden betreffen.
Overigens meldt de Turkse pers zojuist dat de Armeense president Robert Kocharian een wederzijds onderzoek heeft afgewezen.