Landing Huygens-sonde op Titan een succes
De geplande landing van de Europese Huygens-sonde op Titan, een maan van Saturnus, is succesvol verlopen. Om ongeveer 13.30 uur landde het ruimtevaartuig op het oppervlak van de mysterieuze maan. Voor zover bekend functioneert de sonde nog goed. De landing is de verste ooit in de geschiedenis van de mensheid. Vooraf was er veel twijfel over de kans van slagen van de missie, omdat er bijna niets bekend is over het oppervlak van Titan.
"We hebben een signaal van Huygens, hetgeen betekent dat de sonde nog leeft", aldus Jean-Jacques Dordain, de directeur-generaal van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). De sonde heeft zeker 4,5 uur lang onderzoek kunnen doen aan de atmosfeer en de oppervlakte van de maan.
De gegevens die de sonde heeft verzameld en de foto's die zijn gemaakt stromen sinds 17.15 binnen. De vertraging komt doordat Huygens alle informatie eerst naar het moederschip Cassini moet sturen, die alles vervolgens doorstuurt naar de aarde. De eerste foto's worden rond 20.45 uur verwacht.
Landing
Huygens koppelde op 25 december los van het moederschip Cassini, dat in juli van dit jaar bij Saturnus aankwam. De reis naar de planeet met de ringen kostte 7 jaar, waarin ruim 3,5 miljard kilometer werden afgelegd.
Vanochtend om 11.13 uur begon Huygens aan zijn landing. In de eerste drie minuten moest de sonde afremmen van een snelheid van 18.000 km/u tot 1400 km/u. Daarna werd de sonde door een tweetal parachutes verder afgeremd, om uiteindelijk op de oppervlakte tot stilstand te komen. Vanaf het begin van de afdaling in de atmosfeer tot na de landing bleef Huygens gegevens naar Cassini sturen.
Titan
Titan werd in 1655 door de Nederlandse astronoom Christiaan Huygens ontdekt. De atmosfeer van de maan lijkt waarschijnlijk sterk op een diepgevroren versie van de atmosfeer van de oeraarde, en is daarom wetenschappelijk zeer interessant.
Over de oppervlakte van de maan is weinig bekend. Het was daarom ook allerminst zeker of de landing zou slagen. De sonde is dan ook niet speciaal voor de landing gebouwd, en de ESA zag een landing als een bonus.
Een tekening van de ESA van hoe de landing er mogelijk uitgezien heeft