'10 tot 25 extremistische moskeeën in NL'

Icoon Binnenlands nieuws In Nederland zijn momenteel tien tot 25 moskeeën gevestigd, waar radicaal en extremistisch gedachtengoed door de imams wordt verspreid. Dat zei minister Remkes van Binnenlandse Zaken tijdens een debat in de Tweede Kamer over terrorisme.

Tijdens dat debat heeft het kabinet aangegeven op te willen treden tegen deze extremistische moskeeën, ook indien dit niet via de strafrechtelijke weg mogelijk is. Zo worden mogelijkheden als het intrekken van subsidies of van verblijfsvergunningen van imams niet uitgesloten.

In het verleden heeft FOK! al diverse malen bericht over extremistische moskeeën en radicale imams. Vaak preken zij haat tegen de westerse morele normen en waarden, waarmee ze zich afzetten tegen de Nederlandse samenleving. Zo onder meer de El Tawheed-moskee, die in het nieuws kwam door het verspreiden van haatlectuur.

Ook de Fourqaan moskee in Eindhoven staat als radicaal te boek. Dit islamitische gebedshuis in Eindhoven raakte eerder al in opspraak, omdat er jonge mensen voor de jihad zouden worden gerekruteerd. Daarbij gaat het onder meer om de recrutering van twee Nederlandse Marokkanen, die in december 2001 om het leven kwamen in de Indiase deelstaat Kashmir. Jason W. , die met na een lange belegering in het Haagse Laakkwartier werden aangehouden, kwam ook vaak in deze moskee.