Minister wil strengere eisen aan NS
Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat gaat strengere eisen stellen aan de concessie die de Nederlandse Spoorwegen (NS) het recht geeft tot 2015 van het spoornet gebruik te maken. Zo wil ze dat de service in de provincie op peil blijft en dat de kortingskaart voor senioren niet gaat verdwijnen. Daarnaast wordt het bedrijf eerder afgerekend op veiligheid en beschikbaarheid van zitplaatsen.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal de bewindsvrouwe waarschijnlijk nog woensdag de Tweede Kamer inlichten over haar voornemens. In de nieuwe concessie worden de regels voor prijsverhogingen niet aangepast.
Verder zou ik als service elke intercity en sneltrein veranderen in een stoptrein, zodat niemand over hoeft te stappen tussen sneltrein/intercity en stoptrein.
Eerst gaan ze in Den Haag de NS privatiseren en vervolgens gaan ze zoveel regels opgeven zodat ze eigenlijk als eigenaar werken.
Eigenlijk zouden ze als NS het contract gewoon opzeggen. Ze hebben weliswaar een contract tot 2015, maar als de voorwaarden veranderen mag je een contract opzeggen.
Ben benieuwd wat er zou gebeuren als de NS zegt: we stoppen en we heffen onszelf op.
als de Minister nou ook een geldlaatje open trekt voor onderhoud aan het spoor...
Als de NS de privatisering nu eens echt doorzet en al die oud-overheidsmensen wegwerkt, dan wordt de NS beter. Het is nu nog steeds een staatsbedrijf qua mentaliteit. Ambtenaren gedrag, lui, zeuren, klagen maar wel een redelijk salaris. Daar klagen ze niet over. Tenminste, niet onderlig, wel tegenover de directie.
Uit ervaring.
Heb daar met mensen van het oude staatsbedrijf gewerkt en met recent aangenomen medewerkers uit het gewone (commerciele) bedrijfsleven. Laatstgenoemden hadden dezelfde klacht als ik: best leuk, maar te veel staatsbedrijf qua mentaliteit.
Ik zou inderdaad de reacties willen zien als de NS zegt we kappen ermee, zoals hieboven gepost is.
Je kunt zeggen wat je wilt van het vroegere staatsbedrijf, maar toen werkten er tenminste wel mensen met HART voor het spoor. Conducteurs met spiegelei en pet die nauwkeurig op hun horloge bijhouden of de trein wel op de seconde op tijd rijdt. Sinds de privatisering rijden de treinen minder op tijd, zijn de treinkaartjes belachelijk veel duurder geworden, zijn er minder zitplaatsen, meer vertragingen, geen enkele koffieservice meer in de trein, bejaarden betalen 50 cent extra omdat ze niet met de kaartautomatyen om kunnen gaan en dalijk kunnen we op de stoptreinen nieteens meer van een toilet gebruik maken. Wellicht voelen die medewerkers van toen zich eenvoudigweg niet meer zo thuis in deze nieuwe commerciële mensonvriendelijke bedrijfscultuur.
Vergeet niet hoe die privatisering indertijd aan het Nederlandse volk 'verkocht' werd: ons werd meer concurrentie in het vooruitzicht gesteld waardoor 'per definitie' (hah) de kwaliteit omhoog zou gaan en terwijl de prijzen door diezelfde concurrentie zouden dalen.
Inmiddels is door de werkelijkheid bevestigd dat dit een belachelijk idee betrof; er IS helemaal geen concurrentie op het spoor en die KOMT er ook niet. Kwaliteit is gedaald en de prijzen alleen maar verhoogd. Okee er rijden hier en daar wat treintjes van Noordned of Lovers of whatever maar ook die zijn heel gewoon monopolist op hun trajecten.
Maar ook al zou er concurrentie bestaan (wat in dit geval fysiek gewoon niet haalbaar is) is dat hele privatiseringsidee onzinnig. Nederland is gewoon te klein voor het beoogde effect in dit soort infrastructurele markten.
In de energiemarkt zien we nu precies hetzelfde gebeuren - de politiek beloofde ons betere kwaliteit voor minder geld, vorig jaar voorspelden de energiebedrijven vlak voor de open markt nog een verandering in prijs 'maar of die omhoog of omlaag gaat, kunnen we nog niet zeggen' - nou dat kon ik al WEL zeggen en nu gebeurt het ook: fikse stijgingen van de prijzen.
Energie wordt opeens in de markt gezet als emotie-produkt (wat een bullshit), er worden tientallen miljoenen uitgegeven aan extra marketing, maar ondertussen zien we dat bijvoorbeeld energievoorraden geminimaliseerd worden wat de kans op problemen vergroot terwijl eventuele zich nieuw aandienende spelers op de energiemarkt door de gevestigde namen in no-time op legale maar ook op minder legale wijze de nek wordt omgedraaid. Nederland is maar klein dus zoveel spelers op de energiemarkt zijn er niet, dus de bedrijfsleiders kennen elkaar persoonlijk en dus kunnen we prijsconcurrentie, die gunstig voor de consument uit zou kunnen pakken, ook op onze spreekwoordelijke buik schijven.
In die andere geprivatiseerde markt, telecommunicatie, begint er nu pas sprake te zijn van fatsoenlijke concurrentie waardoor de prijzen wat beginnen te dalen nadat de hele bevolking jarenlang (maar nu nog steeds, in vergelijking met de rest van Europa) VEEL te hoge prijzen heeft moeten betalen - maar in ruil daarvoor hebben we op Amerikaanse leest geschoeide bedrijven als Telfort en Orange gekregen waar de beleidsmakers zich verschuilen achter dikke lagen (ingehuurde) callcenters zodat ze min of meer onaantastbaar zijn voor de klachten over slechte dienstverlening of ronduit achterbakse zakelijke methoden, wat vervolgens naar buiten toe versluierd wordt door, weer, miljoenenverslindende marketingcampagnes.
Bedankt Nederlandse politiek (met name de VVD) die zo nodig achter dat Amerikaanse privatiseringsspook aan moest hollen - en dat terwijl in Amerika de eerste kanttekeningen op dat moment allang gezet waren en inmiddels reeds veel terughoudender gedacht werd over dit soort privatiseringen.
Prutsers.
http://www.consumentenbon(...)72258?ticket=nietlid
In geval van illegale praktijken verlenen wij volledige medewerking aan justitie.
Klagen over service komt ook enkel van bepaalde mensen af die te beroerd zijn voor deze service te betalen. Huilen dat ze 50 cent extra moeten dokken aan het loket, maar niet met hun portemonnee klaarstaan om het loket en de dame erachter te betalen. Janken dat ze geen korting krijgen. Nou en. Dat krijg ik ook niet en als ik het wel wil: de voordeelurenkaart.
En mensen, waarom moeten jullie allemaal tegelijk in DIE bepaalde trein? Neem een trein eerder of vroeger. Je mag eigenlijk niet eens in een trein die te vol is vanwege de veiligheid.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken