Voorwaardelijk geëist tegen Nina K. in zaak-Maja

Icoon Binnenlands nieuwsVoor de kinderrechter in Arnhem heeft het Openbaar Ministerie (OM) vanmiddag een voorwaardelijke straf van vier maanden jeugddetentie geëist tegen Nina K. uit Nijmegen. De 15-jarige wordt verweten dat zij wist van de moordplannen op haar hartsvriendin, de 16-jarige Maja Bradaric. Zij werd op 18 november vorig jaar gewurgd en in brand gestoken.

Het OM heeft bij zijn eis rekening ermee gehouden dat Nina K. verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn geweest. Daarom zou zij een psychotherapeutische behandeling moeten ondergaan en door de jeugdreclassering moeten worden begeleid. De advocate van Nina K., C. Hermesdorf, stelt dat het meisje achteraf veel spijt heeft dat ze destijds niemand iets heeft verteld. Bovendien ging de scholiere er vanuit dat haar vriend, de 18-jarige Goran M., de moordplannen niet daadwerkelijk zou uitvoeren. De advocate pleit daarom ervoor dat haar cliënte wordt vrijgesproken. Tijdens de zitting verklaarde Nina K. dat ze Maja heel erg mist: "Toen mijn vriend mij belde en zei dat Maja dood op zijn schoot lag, begon ik helemaal te trillen. Ik dacht: dit is nep of een grap." Ook verklaarde het meisje dat Goran M. dreigdee dat hij haar of haar ouders iets zou aandoen, als zij uit de school zou klappen. "Het lag vaak op het puntje van mijn tong, maar ik durfde niets te zeggen."

De vader van het meisje vindt dat zijn dochter al genoeg is gestraft: "Ze heeft een ontzettend moeilijk jaar gehad. Ze beseft pas sinds twee maanden wat er werkelijk is gebeurd. Het was natuurlijk wel haar vriend die haar hartsvriendin zoiets heeft aangedaan. Voor hetzelfde geld was zij het slachtoffer geweest. Het is allemaal heel zwaar voor haar." Tijdens de zitting waren de ouders van Maja Bradaric, goede bekenden van Nina K., ook in de rechtszaal aanwezig. Zij verlieten halverwege de zitting de zaal, omdat zij de eis van het Openbaar Ministerie veel te laag vonden. De uitspraak volgt over twee weken. Het hoger beroep tegen straffen van de drie andere verdachten in deze zaak dient op 18 november.

--
- Samenvatting van feiten in deze zaak
- Openbaar Ministerie: dossier zaak-Maja Bradaric