Bolkestein ziet met Turkije EU veranderen

Oud-Europees commissaris en voormalig VVD-leider Frits Bolkestein denkt dat de toetreding tot de de Europese Unie van Turkije diezelfde EU sterk zal veranderen. Volgens Bolkestein moet wie Turkije toelaat, ook de Oekraïne en Wit-Rusland aanvaarden: ''Deze landen zijn immers Europeser dan Turkije.'' De VVD'er sprak gisteren in Leiden tijdens de opening van het academisch jaar. Hij wordt hoogleraar aan twee universiteiten.

De oud politicus meent dat de EU als een multi-etnische constructie zwakker is dan een homogene grote mogendheid. Hij ziet Europa ook geen grote mogendheid worden, omdat het geen echte eenheid is. De VS is een natie. Amerika heeft macht, Europa heeft alleen invloed.'' Net zoals islamdeskundige Bernard Lewis meent Bolkestein dat Europa meer en meer islamitisch zal worden. Doordat de autochtone Europese bevolking vergrijst en afneemt zal Europa op den duur islamitiseren. De VS daarentegen blijft jong en dynamisch en zal de enige supermogendheid blijven. China zal een economische reus worden.

Wat Turkije betreft zei Bolkestein dat er in dat land nog veel moet veranderen. ''Op het moment van toetreding zal het een totaal andere identiteit moeten hebben.'' Gisteren pleitte een groep vooraanstaande Europese politici voor de Turkse toetreding, omdat dit volgens hen politiek en economisch veel voordelen biedt.