Fischer doet afstand van Amerikaans staatsburgerschap

Icoon Buitenlands nieuws De voormalig wereldkampioen schaken Bobby Fischer gaat zijn Amerikaans staatsburgerschap opzeggen. Dit heeft zijn advocaat vrijdag verklaard. De 61-jarige Fischer zit al sinds 13 juli vast op het vliegveld van Tokyo omdat zijn Amerikaans paspoort ongeldig verklaard zou zijn.

In 1972 won Fischer de wereldtitel ten koste van de Russische Boris Spassky, waardoor hij als een held van de koude oorlog gezien werd. Hij was daarna wereldkampioen tot 1975, toen hij de titel opgaf en zich terugtrok uit het toernooi omdat een aantal van zijn eisen niet ingewilligd werden.

Vervolgens verdween Fischer uit beeld tot 1992. Toen speelde hij een tweekamp tegen Spassky in Montenegro, waarmee hij meer dan drie miljoen dollar won. Sindsdien wordt hij gezocht door de Verenigde Staten, omdat hij hiermee de VN-sancties tegen Joegoslavië zou hebben overtreden.

"Ik wil niet langer Amerikaans staatsburger zijn. Het is genoeg geweest", zo liet Fischer de Amerikaanse ambassade weten. Door zijn besluit zal Fischer statenloos worden. Hij zal bij de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties Ruud Lubbers de vluchtelingenstatus aanvragen totdat er een land gevonden is wat hem wil opnemen.