Euro 2004: Uitslag Duitsland - Nederland

Icon EK 2004 PortugalAls laatste twee landen kwamen vanavond Nederland en Duitsland voor de eerste keer in actie op het EK. Onder leiding van de Zweedse scheidsrechter Frisk hielden de twee aartsrivalen elkaar in Porto in evenwicht: 1-1.

Nederland begon fel. Al in de tweede minuut kwam Ruud van Nistelrooij alleen voor de Duitse keeper Kahn te staan. Het lukte hem echter net niet de bal in het net te tikken. De eerste tien minuten werd over en weer in een hoog tempo gespeeld, daarna kreeg Duitsland langzaam meer grip op de wedstrijd. Het Duitse middenveld en de verdediging bleven makkelijk overeind, de Nederlandse aanval kwam er niet aan te pas. De goal van de Duitser Thorsten Frings in de 30e minuut kwam niet onverwacht. Een vrije trap werd door iedereen gemist en zeilde zomaar in de uiterste hoek van de goal van doelman Van der Sar.

Ook in de rest van de eerste helft bleef Duitsland het spel controleren. De beste kans was echter voor Rafael van der Vaart die in de 41e minuut vanaf de rand van het strafschopgebied net naast schoot.

Met het inbrengen van Sneijder en Overmars voor Davids en Zenden hoopte Advocaat Nederland gevaarlijker te maken, maar die hoop bleef lang tevergeefs. Nederland kon weliswaar meer richting het doel van Oliver Kahn spelen, maar de Duitsers controleerden het spel en kwamen een paar keer gevaarlijk in de buurt van een tweede doelpunt. Met het inbrengen van pinchhitter Pierre van Hooijdonck voor verdediger John Heitinga ging Nederland nog nadrukkelijker op de aanval spelen. De goal van de tot dan toe onzichtbare Ruud van Nistelrooij in de 81e minuut na een goede voorzet van Andy van der Meijde kwam desondanks uit de lucht vallen. In de slotfase was Nederland licht beter, maar beide landen kwamen niet meer tot scoren.