TV per antenne vervroegd afgeschaft

Waarschijnlijk zal het in 2006 niet langer mogelijk zijn om met een gewone antenne tv-uitzendingen van de Publieke Omroep uit de ether te plukken. Officieel is het de bedoeling om de analoge doorgifte van tv-signalen van 2005 tot 2008 af te bouwen, maar de Publieke Omroep wil vervroegd van de aloude techniek af, omdat zo tot 14 miljoen euro per jaar kan worden bespaard.

Als de omroepen niet langer via een gewone antenne te ontvangen zijn, worden 60.000 tot 100.000 mensen gedwongen een abonnement op de kabel of digitenne te nemen, of een satellietschotel aan te schaffen.

De aloude tv-antenne op de daken is al vrijwel helemaal verdreven door de oprukkende kabel. Maar vooral in afgelegen gebieden wordt er nog wel gebruik van gemaakt, omdat het daar veel te duur is om de kabel door te trekken. Veel van deze mensen hebben daarom al een schotel aangeschaft, omdat anders RTL 4 en anderen niet te ontvangen zijn, maar toch zijn er nog 60.000 tot 100.000 mensen afhankelijk van de ether. Bovendien zijn er nog 400.000 huishoudens die draagbare tv's hebben die het signaal uit de ether halen.


Het woud van antennes in grote steden is al lang verleden tijd