Commissie-Blok: Integratie redelijk geslaagd
Wat betreft de inburgering heeft de overheid volgens de commissie-Blok namelijk langdurig steken laten vallen. Het uitgangspunt in de jaren 70 was dat de gastarbeiders zouden terugkeren. Daarom werd onder meer de noodzaak tot het leren van Nederlands niet onderkend.
Volgens de commissie is immigratie een continu proces dat ook in de toekomst zal doorgaan. Ze bepleit géén harder beleid voor de instroom van allochtonen, zoals een beperking bruiden uit het land van herkomst te halen. Op dit punt neemt het commissielid Varela (LPF) een minderheidsstandpunt in. Hij wil de inhuwelijking zoveel mogelijk inperken.
De Commissie stelt dat veel allochtonen vinden dat ze geïntegreerd zijn, maar niet geaccepteerd worden door Nederlanders.
Zwarte scholen
De commissie maakt zich zorgen over het bestaan van achterstandswijken en de bijbehorende zwarte scholen. Deze belemmeren de integratie. Daarom moeten er snel maatregelen worden genomen om de spreiding van bewoners en leerlingen te bevorderen.
Gemeenten en scholen zouden moeten worden gedwongen tot afspraken over de spreiding van 'zwarte' en 'witte' leerlingen. Daarnaast moeten gemeenten meer doen om de bevolkingssamenstelling van achterstandswijken diverser te maken.
Verder stelt de commissie in haar rapport artikel 23 uit de grondwet, dat de vrijheid van onderwijs garandeert, ter discussie. Volgens de commissie werkt het grondwetsartikel verzuiling in de hand en gaat het de integratie van allochtonen in de Nederlandse samenleving tegen.
Hoofddoekjes zijn volgens de commissie een eigen keuze, en het verbieden daarvan is niet nodig. Discriminatie op basis van een hoofddoek zou aangepakt moeten worden.
-
De commissie-Blok bestond uit: Karin Adelmund (PvdA), Ineke van Gent (GroenLinks), Irmala Rambocus (CDA), Joao Varela (LPF), Fenna Vergeer (SP) en voorzitter Stef Blok (VVD).
Complete rapport; Hoofdstuk 10 bevat de conclusies.