BBC schorst showhost na anti-Arabische taal

De dagelijkse zeer populaire talkshow 'Kilroy' komt voorlopig niet meer op de buis in Engeland. De BBC heeft presentator Robert Kilroy-Silk op non-actief gezet. Reden zijn uitlatingen van Kilroy-Silk in een column in de krant in Sunday Express.

Kilroy-Silk, een voormalig parlementslid van de regerende Labour Party, omschreef Arabieren als plegers van zelfmoordaanslagen, die ledematen amputeren en vrouwen onderdrukken. De kop van zijn artikel luidde 'We zijn Arabieren niets verschuldigd'. Daarin vroeg hij zich af of Arabische naties ooit iets hadden bijgedragen tot de beschaving.

De presentator heeft inmiddels zijn ,,diepe spijt'' betuigd over het artikel. Volgens hem is het ten onrechte opnieuw gepubliceerd en heeft hij het in april geschreven in reactie op het verzet tegen de Amerikaanse aanval op Irak.

Anti-discriminatiebureaus eisen dat de BBC Kilroy-Silk voorgoed van het scherm haalt. De BBC heeft gezegd de uitzendingen op te schorten zolang als nodig is om de zaak volledig uit te zoeken.