Moslimscholen binnen VVD groot twistpunt

Binnen de VVD is er een discussie ontstaan over het standpunt omtrent moslimscholen. Zo hebben zeven prominente VVD'ers in een brief afstand genomen van de ideeën van partijleider Zalm over islamitische scholen. Zalm wil via een omweg een verbod op deze scholen realiseren. De schrijvers zeggen in de brief de opstelling van de minister beschamend en in strijd met de basisprincipes van het liberalisme te vinden.

De zeven schrijvers bestaan uit de oud-staatssecretaris van Onderwijs Ginjaar-Maas en vier leden van de partijcommissie Onderwijs. Zij ergeren zich mateloos aan "de hetze" die de VVD onder aanvoering van het Kamerlid Hirsi Ali voert tegen de islamscholen.

Door een scala aan eisen voor de komst van nieuwe islamscholen in te willen voeren, poogt de VVD de komst van deze scholen te beperken. Zo vindt Zalm dat moslimscholen niet zouden bijdragen aan de integratie van allochtonen. De briefschrijvers vinden dit "een ongefundeerde veronderstelling" en "een flagrante schending van de grondwettelijke vrijheid van onderwijs".

"Als een groep zijn eigen onderwijs ter hand wil nemen, dient een partij voor vrijheid en democratie dat initiatief te ondersteunen", aldus de briefschrijvers. "Het verdacht maken van moslims en hun grondrechten in te perken leidt uiteindelijk tot een maatschappelijk isolement en onlusten", zo zeggen de auteurs.

De brief is een steun in de rug voor VVD-Kamerlid Clemens Cornielje. Hij heeft zijn fractie er vaak op gewezen dat de liberalen een traditie hebben in het respecteren van vrijheid van onderwijs.