Geen verbod Scientology Frankrijk

Een Franse rechtbank heeft bepaald dat de Scientology Kerk niet verboden mag worden in Frankrijk. De organisatie werd wel veroordeeld wegens georganiseerde fraude en krijgt daar een boete van 600.000 euro voor.

De rechtszaak was aangespannen door een voormalig Scientologylid. Zij gaf, naar eigen zeggen onder druk, meer dan 20.000 euro uit aan lessen, boeken en geneesmiddelen. Alain Rosenberg, de leider van Scientology in Frankrijk kreeg voor dit feit, kwetsbare volgelingen financieel uitbuiten, een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en een boete van 30.000 euro opgelegd.

De rechter kon Scientology niet verbieden vanwege een wet die slechts kortstondig van kracht was. Eerder dit jaar bepaalde een rechter namelijk dat frauderende organisaties niet mogen worden verboden. Later is dit verbod weer ingetrokken, maar dit kwam te laat om van toepassing te zijn in deze zaak. "Een verbod op haar activiteiten zou het risico hebben betekend dat we buiten het raamwerk van de wet zouden zijn getreden", zo lichtte de rechter toe.

Scientology gaat in beroep tegen de uitspraak.