Nieuwe renteverlaging ECB voorzien

De Europese Centrale Bank (ECB) zal vandaag naar verwachting het renteniveau in de eurozone verder verlagen tot 1 procent. De centrale bankiers houden hun maandelijkse bijeenkomst waarna de ECB het rentebesluit publiceert.

Oktober vorig jaar, op het hoogtepunt van de financiële crisis, begon de ECB aan zijn verlagingen. In vier stappen is de rente met 2,25 procent naar beneden gekomen. Naar verwachting komt daar vandaag nog eens een half procent bij.

Met de renteverlagingen volgt de ECB andere centrale banken. In de Verenigde Staten heeft de Federal Reserve de rente al verlaagd naar een doelniveau tussen 0 en 0,25 procent. In het Verenigd Koninkrijk staat de rente op een historisch laag niveau van 0,5 procent.

Met de verlagingen proberen de centrale banken de economie aan te jagen. Bij een lagere rentestand kunnen bedrijven en consumenten makkelijker geld lenen. Dit stimuleert ze om meer te investeren en uit te geven.

Een belangrijke vraag is of de ECB de andere centrale banken ook zal volgen in het toepassen van zogeheten kwantitatieve verruiming. Dit betekent dat de centrale bank met nieuw geld staatsleningen opkoopt. Het is een ongebruikelijke en controversiële manier om de geldhoeveelheid te vergroten.

Vorige maand zei ECB-president Jean-Claude Trichet, gevraagd naar kwantitatieve verruiming, dat de ECB niets uitsluit. Hij zei verder dat de bank aanvullende maatregelen onderzoekt. De president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink zei vorige week dat de ECB onconventionele maatregelen zou kunnen nemen.