Waar ligt de AEX-bodem?

Waar ligt de bodem voor de AEX? Een vraag die veel beleggers momenteel bezighoudt. Nu de AEX, de belangrijkste beursgraadmeter van Nederland, vandaag beneden de 200 punten is gesloten wordt deze one million dollar question steeds belangrijker. De AEX piekte in september 2000 op 703 punten, tijdens de hoogtijdagen van de internetzeepbel. Daarna daalde de AEX in maart 2003 naar 218 punten om vervolgens weer te pieken in juli 2007 op 564 punten.

Royce Tostrams, technisch analist: "De AEX zakt binnen zes, zeven maanden naar 170 punten, en na anderhalf jaar volgt een bijna-halvering van de huidige stand tot 100-110 punten. We scheerden afgelopen weken al langs de rand van het ravijn. Nu gaat de AEX het ravijn in. Deze crash is het begin van een groter drama. Ik zeg niet voor twintig jaar, maar toch wel vele jaren."


Aandelenmarkten reageren zo fors op recessies omdat tijdens recessies de bedrijfswinsten enorm onder druk komen te staan. Daardoor verlagen of schrappen beursgenoteerde bedrijven de dividenduitkering over aandelen, waardoor een aandeel in feite (tijdelijk?) een stuk waardeloos digitaal papier wordt wat weinig of niets rendeert.

Sommige analisten waarschuwen voor het Japan-scenario waarbij de beurs structureel niet meer op de hoogtepunt kan komen. In Japan piekte de belangrijkste beursindex de Nikkei in 1989 op bijna 40.000 punten. Tegenwoordig staat de Nikkei op ongeveer 7.000 punten. De Nederlandse beleggingsgoeroe Rienk Kamer voorspelt een uitbodeming van de AEX op 150 punten: "Dan is het Japan-scenario van een daling van 80 procent voltrokken."

Roelof-Jan van den Akker, technisch analist van ING Wholesale, denkt dat de absolute bodem voor de AEX op 175 punten ligt: "Dat is het niveau van 1994. De index heeft destijds het hele jaar rond dat niveau gezweefd." Edward Loeff van Theodoor Gilissen: "Er is paniek en veel aandelen raken 'oversold' ofwel er is koerstechnisch gezien te veel van verkocht."

Echter zijn sommigen sceptisch over technische analyse van aandelenmarkten. Aandelenanalist Jos Versteeg van Robeco ziet ze als waardevol, maar: "Markten reageren emotioneel. Dat is lastig voor een technisch analist. Wie de bodem goed voorspelt heeft vooral geluk."

Volgens een poll uitgevoerd onder FOK!kers is de stemming verdeeld. Ongeveer een kwart gaat uit van een AEX-bodem op 151 tot 200 punten en 22 procent denkt een bodem op 100 tot 150 punten. Het grootste deel van de stemmers (27 procent) denkt echter dat de AEX onder de 100 punten zal duikelen. De oudste beurswijsheid is echter nog steeds geldig: koop laag, verkoop hoog.

Huidige daling Dow Jones versus recessie '73-'74 en Grote Depressie (-86%)