Jomanda: ''Millecam had geen kanker''

Jomanda, die al vele jaren tienduizenden Nederlanders in haar 'helende gaven' doet geloven, heeft actrice Sylvia Millecam voorgehouden dat zij niet aan (borst)kanker leed. Zij bevestigde dit in het tv-programma Nova, dat het afgelopen weekeinde werd uitgezonden. Sylvia Millecam stierf zondag 19 augustus jongstleden, 45 jaar jong, in het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud te Nijmegen.

Het 'medium' beaamde, desgevraagd, dat zij tegen de uit alle macht naar genezing zoekende comédienne gezegd zou hebben: "Volgens mij is dit geen kanker." Jomanda zei in Nova: "Sylvia reageerde daar heel positief op. Ook volgens haar eigen gevoel was het geen kanker." Sylvia Millecam bezocht enkele 'healings' van Jomanda, die er aan toevoegde: "Ik blíjf het woord kanker bestrijden. Absoluut! Uit 'de andere wereld' heb ik inmiddels doorgekregen dat het toch iets anders was."

Bij de actrice werd in september 1999 een knobbeltje in de rechterborst ontdekt, dat door artsen van zowel het Kennemer Gasthuis te Haarlem als het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam als kanker werd gediagnostiseerd. Jomanda: "Op een gegeven moment weet je dat het niet anders kan gaan dan het gegaan is. Ik heb er ook heel erg vrede mee. Heb inmiddels bepaalde berichten doorgekregen uit de andere wereld dat het goed is zoals het is. Het is de juiste weg voor haar ziel geweest."

Het is de tweede keer dat Jomanda, die geen enkele medische opleiding heeft, geneeskundige adviezen geeft. Mei vorig jaar kwam zij in opspraak na de verspreiding via het internet van een recept dat kanker zou kunnen genezen. Het betrof een mix van levertraan, honing en salieblaadjes waarmee de ziekte onder controle kon worden gekregen. Via, aldus Jomanda, de natuurlijke aanmaak van de stof linol konden tumoren konden bestreden. Het kwam haar op zware kritiek vanuit de reguliere medische wereld te staan. Jomanda verdedigde zich door te verklaren dat zij per ongeluk een recept van een aanhangster op haar internet-website had gezet.

pure misleiding, crimineel, misdadig

De handelwijze van Jomanda in relatie tot Sylvia Millecam wordt door oncologisch chirurg dr. Emiel Rutgers van het in de behandeling van kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis als "pure misleiding, crimineel, misdadig" gekenschetst. Jomanda was niet voor nader commentaar bereikbaar.

In de twee jaar dat Sylvia Millecam ziek was negeerde zij de reguliere geneeskunst volkomen en wendde zich tot tal van alternatief therapeuten. Zij bezocht, samen met haar vriend Nol, een magnetiseur in Zwitserland, slikte ruim twee maanden zogenaamd kankerremmende capsules met keukenzout ('een lichaamseigen stof') van de eveneens omstreden Hilversumse 'therapeut' Kees Boegem en kreeg 'natuurgeneesmiddelen' tegen een bacteriële infectie van de homeopaat Broekhuizen uit Haarzuilens. Hij overtuigde haar eveneens dat het 'geen kanker' was.

Met deze middelen zou Sylvia Millecam 'binnen zes weken' genezen zijn, aldus deze therapeut. Inmiddels ongeneeslijk ziek woonde zij de laatste twee maanden van haar leven in huis bij de homeopathisch arts Jos Koonen in Millingen bij Nijmegen. Hij paste de 'papimi-behandeling', een vorm van magneetveldtherapie, op haar toe.