De tien afvallers

Ons land telt zestien miljoen bondscoaches, wordt wel eens gezegd. Niet eens een vreemde constatering, want het lijkt wel alsof iedereen wel een mening heeft over het nationaal voetbalelftal. Het aardige is dat iedereen die mening ook gewoon mag geven. Natuurlijk bepalen er slechts twee mannen, de heren Van Basten en Van 't Schip. Zij mogen zich daadwerkelijk bondscoach noemen. Blijven er nog altijd 15.999.998 over. Als één van de overblijvers wil ik Marco van Basten dan ook vriendelijk, doch dwingend adviseren de volgende tien spelers te schrappen uit zijn lijst van 33 uitverkorenen.

De positie van Edwin van der Sar is onomstreden. Henk Timmer lijkt de beste papieren te hebben om als tweede keeper te fungeren. Hoewel Timmer misschien minder sterk is dan vorig seizoen, is dat nog wel te verdedigen. Zeker omdat de oosterling in de groep een positieve factor is. Geef Henk wat biertjes en het is gezellig, als we de verhalen moeten geloven. De oude rot Patrick Lodewijks verdient wellicht een selectie als derde man, maar Maarten Stekelenburg wordt nu eenmaal gezien als de nationale keeper op termijn. In het kader van een leerproces moet hij dus mee, zoals Van der Sar in 1994. Hoe rot ook voor de sympathieke Feyenoorder.

Achterin lijkt mij geen plaats voor het AZ-trio Opdam, Jaliens en De Cler. Sowieso baart de defensie van AZ mij wel zorgen. In vrijwel ieder topduel gingen de heren verdedigers in de fout. Daarnaast bleek de spanning van de play-offs al te groot voor de heren, dus laat staan een wereldkampioenschap! Joris Mathijsen mag wegens een gebrek aan concurrentie nog mee, als stand-in voor het ideale duo Boulahrouz - Ooijer, maar voor de rest moet het doek vallen. Want Marco, Barry Opdam is zelfs bij AZ geen basisspeler meer. De sympathieke Lissenaar maakte in Praag een belangrijke goal, maar is in deze selectie een overbodige speler geworden. Zijn teammaat Kew Jaliens profiteert volledig van het feit dat rechtsbacks met een Nederlands paspoort schaars zijn. Hoewel, Marco, nooit van Serginho Greene gehoord? Jaliens mist echter de kwaliteiten die vereist zijn voor topvoetbal. Dat geldt ook voor linksback Tim de Cler. Leuke speler, maar zodra de druk groot wordt krijgt De Cler opvallend vaak rode kaarten. Bovendien mist hij de specifieke kwaliteiten die zijn concurrent Urby Emanuelson wel heeft in zijn passing, techniek en supervoorzet, terwijl De Cler de multifunctionaliteit van eerste keus Giovanni van Bronckhorst ook niet in huis heeft. Over Wilfred Bouma zal vrijwel iedereen het wel eens zijn. Op het hoogste niveau, de Champions League, hoorde hij steevast tot de mindere spelers van PSV en bij Aston Villa maakt hij tot dusverre ook weinig indruk. Schrappen dus, ondanks zijn verrassend sterke EK 2004 en zijn opbouwende kwaliteiten.

Dat ruimt al lekker op, als we op het middenveld belanden. George Boateng mag dan als eerste zijn koffers pakken. De fanatieke balafpakker heeft op zijn positie de nodige concurrentie. Zowel Maduro, Van Bommel, Cocu als Davids is beter dan de man met de Ghanese roots. Wat echter wel voor Boateng zou kunnen spreken is het feit dat hij, wellicht in tegenstelling tot deze mannen, zonder mokken op de bank plaats zal nemen. Toch maar niet doen. Zoals ook Denny Landzaat maar gewoon thuis moet blijven. Goede, sierlijke speler wel. Maar ook hij heeft op het hoogste niveau nog weinig ervaring en, laten we eerlijk zijn, heeft in Oranje toch nooit uitgeblonken. Landzaat is al maanden hopeloos uit vorm. Sinds hij gedwongen werd in Alkmaar te blijven, is de schwung er al een beetje uit. Misschien verrassend, maar hij moet maar afvallen.

Voorin is Romeo Castelen het eerste slachtoffer. De pijlsnelle rechtsbuiten mist voor het echte topvoetbal nog het overzicht, wat ook blijkt uit zijn rendement in onze eredivisie. Die staat niet bekend als supersterk, dus had een speler met zijn snelheid daar veel meer uit kunnen halen. Hij mist daarnaast de onvoorspelbaarheid die bijvoorbeeld Ryan Babel wel heeft, dus schrap ik Castelen. Als voorlaatste afvaller kom ik dan op Jan Vennegoor of Hesselink. Ik heb sympathie voor de wijze waarop de Tukker jaarlijks terugknokt als PSV weer een andere spits haalt, maar hij heeft de pech dat Klaas Jan Huntelaar zich stormachtig heeft ontwikkeld en duidelijk meer kwaliteiten heeft. Want in Jans geschiktheid als breekijzer geloof ik ook niet zo, daarvoor zegt een doorkopballetje tegen een stel Armenen gewoon te weinig. Dan is de laatste die weg moet een heel duidelijke: Martijn Meerdink. Zowel de Duitsers als de Engelsen die ik sprak over deze voorselectie waren stomverbaasd. Wie was die Meerdink? De Duitser vreesde een onbekende wereldster, gezien het feit dat de noeste werker uit de Achterhoek de voorkeur kreeg boven Roy Makaay. Nou, wees niet bang. Meerdink is bankzitter in Alkmaar en heeft op een goede instelling en veel loopvermogen na weinig te bieden. Eruit dus!

Als Marco dit advies nu opvolgt, gaat er een goede en gevarieerde groep naar Duitsland toe. Ik heb gesproken, nog 15.999.997 bondscoaches te gaan. Schroom dan ook niet om te vertellen wie van mijn afvallers volgens jou wel mee moet en wie er dan moeten afvallen. Elk advies kan helpen, al vrees ik dat Marco eigenwijs genoeg is om zijn eigen plan te trekken. Misschien maar beter ook, al is het aan de wal soms ook goed toeven.