Dit jaar recordaantal boten bij HISWA te Water in Lelystad

Meer dan 330 boten zijn dit jaar te zien tijdens de HISWA te Water in Lelystad en dat is volgens de organisatie een record. De watersportbeurs in Bataviahaven gaat vandaag van start.

Van gewone sloepen tot elektrische boten en van catamarans tot superluxe motorjachten. Ze zijn dit jaar weer te bewonderen op de HISWA. De goedkoopste boot is een paar honderd euro maar er liggen ook luxe jachten van zo’n 3 tot 4,5 miljoen euro.

Duurzaam is de trend
Nog meer dan voorgaande jaren is de trend duurzaamheid. "Vroeger hadden we een paviljoentje en daar lagen een paar elektrische boten", vertelt Arjen Rahusen, directeur van de HISWA. "Dit jaar is zo'n dertig procent van de boten hybride of helemaal elektrisch." Het is daarom ook niet vreemd dat de Vaan R4, een catamaran die voor 75 procent is gemaakt van gerecycled materiaal, volgens een ingewijde grote kans maakt om te worden uitgeroepen tot dè boot van het jaar. Rahusen: "We zijn op de toekomst gericht."

De grote belangstelling voor de watersportbeurs komt volgens Rahusen door corona. "Het is alweer drie jaar geleden dat HISWA gehouden werd en sinds corona zijn we steeds meer gaan varen en vinden we 'vertoeven op het water' plezierig en leuk."

'Dit jaar gaan we los'
Dat de HISWA te Water vorig jaar op het laatste moment toch niet door mocht gaan, vindt Rahusen nog steeds pijnlijk. "De Formule 1-race in Zandvoort met 60.000 man mocht wel doorgaan. Dus ja, dat is pijnlijk. Maar goed. Wij kijken vooruit, hè? Dit jaar gaan we los."

De watersportbeurs is van woensdag tot en met zondag te bezoeken in Bataviahaven in Lelystad.