What's Your Badge Number?!

Met alle BLM-ophef vanuit de US of A wordt soms wel eens vergeten hoe zo'n situatie nou eigenlijk ontstaat. Ik kwam, op het JijBuis-kanaal van eindbaas Donut Operator weer eens een waar juweeltje tegen.

Een 'stevig dame', naar later blijkt een moeder met zesjarige dochter achterin de voiture, wordt aangehouden door de 'popo' omdat haar auto als gestolen geregistreerd staat in het systeem. Normale procedure: "Vervelend zeg, meneer agent. Maar ik ben gewoon de eigenaar. Hier heeft U de papieren waarin dat staat." Agent na controle: "Inderdaad mevrouw. Blijkbaar is er wat fout gegaan. We zullen Uw auto uit het systeem verwijderen. Excuus voor de overlast en 'have a nice day' ."

Je kunt het natuurlijk ook, als je vreest dat je wegens je pigmentatie wordt aangehouden, anders spelen. Luidkeels je ongenoegen kenbaar maken terwijl je zesjarige dochtertje achterin de auto ziet hoe haar mama het 'goede voorbeeld' staat te geven blijkt bij de dame in het filmpje de gekozen optie te zijn. Schreeuwend als een varken in het slachthuis om het 'badge number' van de agenten en totaal niet reagerend op het, met engelengeduld, optredend politiepersoneel. Als ook haar vriendje zich ermee gaat bemoeien en de rest van de 'hood' commentaar gaat geven lijkt de situatie naar een explosief hoogtepunt te gaan. Helemaal wanneer 'Madam' het allemaal wel welletjes vindt en in haar limo stapt en wil wegrijden.

Zelfs dan bewaren de agenten nog hun geduld. Pas, na meerdere niet-fysieke verzoeken, wordt het zelfs voor het schier oneindig lijkende geduld van de agenten te veel. Madam wordt, en da's nog niet zo gemakkelijk aangezien ze een 'all you can eat at the KFC for free'-card in het bezit heeft, uit de auto gehaald en er worden pogingen ondernomen om haar te boeien. Dat zij zich hiertegen verzet leidt ertoe dat zij, ook wegens haar 'zware botten', moeite krijgt met ademhalen. Er klinkt dan ook een 'I Can't Breathe' en dat doet de George Floyd-alarmlichtjes bij het publiek oplichten.

Gelukkig weet het politiekorps de situatie verder onder controle te houden en wordt 'mevrouw' netjes achterin de patrouillewagen gezet. Als kers op de taart wordt nog een vrouw in het publiek, die zich als 'the sister' heeft bekendgemaakt aan de politie, gevraagd of zij zich wellicht wil bekommeren om het zesjarige dochtertje dat nog steeds achterin de auto zit. Het is tenslotte haar nichtje (zou je denken). Haar 'heldhaftige' reactie: "Not My Problem."

 Tja, een situatie die, als 'mevrouw Smikkel' zich een beetje normaal gedragen had, had kunnen worden opgelost met een kort gesprek van enige minuten en een 'Have a Nice Day', loopt uit op een dramadag voor velen, niet in het minst voor de moeder van een zesjarige dochter. Toch maar weer eens een 'gouden oude' van Chris Rock erbij geplakt met enige adviezen voor mensen die in de United States te maken krijgen met de politie. Zucht.