Canon: De beemster

Dat Nederland veel heeft te maken met water is onderhand wel duidelijk. Regelmatig blijken dijken niet sterk genoeg of regent het zo hard dat dorpjes en steden natte voeten krijgen. Onze kroonprins is een watermanager en men zegt zelfs dat we ons “poldermodel” te danken hebben aan het gevecht met water (wat een fabeltje is, dit was alzo ten tijden van de ontginning in de 11-de eeuw, maar dat terzijde). Nederland is dus een waterrijk land. Het ligt aan de zee, het is grotendeels ontgonnen en ingepolderd, het ligt onder de zeespiegel en het is constant in gevecht met water. Reden genoeg dus om de canon met dit thema te later beginnen en binnen dit thema komen twee hoofdonderwerpen aan de orde; de Beemster en de watersnood. Vandaag behandelen we de Beemster

De Beemster(1612)
De meeste Nederlanders hebben er vaag wel eens van gehoord en sommige Nederlanders wonen er zelfs inl. De Beemster is een klein gebied in Nederland, maar wel een heel bijzonder gebied, zo bijzonder dat het op de Werelderfgoedlijst staat, en dat is niet niets. De Beemster is niet altijd land geweest, sterker nog het was gewoon water, maar in 1612 is er begonnen met het droogleggen van dit gebied, de Beemster is dus door mensen gecreeërd land.


Het begon allemaal erg klein met stukjes land winnen en dijken te leggen tegen het binnenkomende water, dit was al zo in de Middeleeuwen, maar in de zestiende eeuw pakte men het groot aan.
In 1607 groeide Amsterdam aanmerkelijk en wat kooplieden en stadsbestuurders van de Beemster besloten een groot meer droog te gaan leggen. Het zou ze financieel geen windeieren leggen en er kon meer voedsel worden verbouwd om de monden van Amsterdam te voeden. Men begon met een gigantische dijk van 38 kilometer lang om het meer te leggen en daar omheen nog een ringvaart. Met behulp van windmolens werd het meer langzaam leeggepompt. De ingenieur Jan Adriaenszoon Leeghwater (een toepasselijke naam) was hiervoor verantwoordelijk en in 1612 was het meer dan eindelijk droog en werd de polder ingericht.
Droge voeten bleef nog lange tijd een probleem in de Beemster en er moest regelmatig nog het één en ander aan verandert worden, maar tegenwoordig wordt er zelfs in droge periodes water toegelaten.

Vorige blog: De Nederlandse Canon