Scherper schaatsen...

In de jacht op schaatsgoud kwam de Nederlandse schaatsequipe twee dagen geleden met een bijzondere mededeling. Ze hebben hun schaatsijzers dunner gemaakt. Er is in de afgelopen maanden in het geheim onderzoek gedaan naar de mogelijk winst die gemaakt kan worden door op dunnere ijzers te schaatsen dan doorgaans gebeurt. Het onderzoek is betaald door NOC*NSF en lijkt, na het zich nu laat aanzien, succesvol verlopen te zijn. Een aantal schaatsers hebben de innovatie reeds getest en zij waren tevreden. De dunnere ijzers verminderen de weerstand en daardoor zijn ze sneller.
En dat is niet alles. Behalve de dunnere schaatsen is Viking, de schaatsfabrikant van o.a. Sven Kramer op de proppen gekomen met een andere schaatsgadget: schaatsijzers gemaakt van titanium! Lichter en sterker maar vooral enkel en alleen beschikbaar voor de Nederlandse schaatsers.
Succes gegarandeerd zou je zeggen.

Ik heb mijn twijfels. Ruim tien jaar geleden, precies weet ik het niet meer, werd er op een soortgelijke manier een innovatie gepresenteerd. Het ging hier niet om schaatsen maar wielrennen. De Tour de France. Miguel Indurain heerste in de Tour. Zijn grote kracht was de tijdrit. Niemand was, in die tijd, sneller dan hij op dat onderdeel. Erik Breukink wilde, met hulp van een innovatie, zijn verlies op die tijdrit beperken. Zodat hij tijdens de bergritten kon toeslaan. Hij droeg een speciale bril die er, middels speciaal geplaatste spiegeltjes, voor zorgde dat hij in een aerodynamische houding kon blijven zitten. De bril werd vlak voor de Tour aangekondingd en Breukink werd tot titelkandidaat gebombardeerd. Op de dag van de waarheid, de eerste grote tijdrit van die Tour, werd Breukink echter op ruim 6 minuten gereden. Indurain won de Tour dat jaar. Breukink heeft de bril nooit meer gebruikt.

De 5 kilometer is inmiddels gereden en Chad Hedrick heeft met overmacht gewonnen. Sven Kramer werd, op zijn fancy titanium schaatsen, tweede.
Al die innovaties, ik geloof niet dat je er goud mee wint. Ik vrees zelfs dat je er overmoedig van kan worden.
Je gaat het pas zien als je het doorhebt, zullen we maar zeggen.