Politiek gestuntel

Staatssecretaris Wijn heeft aangekondigd coulant te zullen zijn met mensen die vanaf 2006 nog prepensioen opbouwen. Hij kon ook niet veel anders omdat het gros van de CAO's nog niet is aangepast, laat staan alle pensioenregelingen die de CAO volgen. En zo gaat het met alle ingrijpende wijzigingen die het kabinet heeft bedacht, het moet allemaal overhaast worden ingevoerd zonder dat op de gevolgen wordt gelet.

Toppunt blijft toch wel het nieuwe zorgstelsel, dat eveneens 1 januari 2006 moet ingaan. Langzaam begint het tot iedereen door te dringen dat deze datum ongewenst is, maar het kabinet met Hoogervorst voorop houdt vrolijk vast aan deze datum. Juist door de groeiende onzekerheid over de financiële consequenties van het zorgstelsel zullen de deze week aangekondigde cadeautjes van het kabinet het vertrouwen van de burger in de economie niet herstellen en zal de hand ferm op de knip blijven.

Met zijn aankondiging geeft staatssecretaris Wijn het kabinet Balkenende eigenlijk gewoon een brevet van onvermogen en zo zullen er nog wel een paar volgen. Hoewel, hopelijk komt het niet eens zo ver en struikelt het kabinet komende week gewoon al over het gestuntel van minister Veerman.