Een klein dorpje met Sterallures...

Al 19 te lang jaren woon ik in een klein gehucht in Friesland.... Nu heeft het dorpje een echte site gekregen... en meteen barst de discussie los over de probleemjeugd in het dorp... en ik kon het niet laten er een stukje over te schrijven.

Hier nogmaals het stukje:

Sint Nicolaasga hoort erbij...

Compleet teut van de BrEeZaHs, stoned van de vele kilo's wiet en met een afgebonden arm voor de heroïne spuit lag ik weer eens om 2 uur 's nachts in plaats van in mijn bed van mijn welverdiende nachtrust te genieten met bebloede vingers naar nutteloze tv-programma's te smssen.... smssen met beltegoed waar ik notabene dezelfde dag nog 2 rollatoromaatjes voor heb moeten overvallen en bebloede vingers van de geslachte kippen en konijnen die ik in opdracht van mijn grote Messias, Beëlzebub, voor zijn aanzien ritueel heb geslacht.... Tja, ik doe wat om aan het verwachtingsprofiel te voldoen....

Verveeld door het nutteloze gezwam op de televisie neem ik de 'ab' ter hand en zap ik mijn weg over de vele zenders die ons trotse zenderpakket rijk is. Vanuit de ooghoeken van mijn 'numbness' spot mijn oog de trots van onze provincie... Omrop Fryslân.... "ach" denk ik "wat voor vermakelijks of schokkends is er vandaag weer in onze regio gebeurt?, is er in noord Zwaagwesteinde misschien een varkensstal afgebrand? staat het hoofd van 'oant moarn' Pyt Paulusma in brand?"

Neen. heden ten dage is er in Sint Nicolaasga iets überschokkends gebeurt.... men heeft namelijk last van de plaatselijke jeugd.... als een wannabee utrecht, Amsterdam, Rotterdam of den Haag begint ons kleine pittoreske dorpje daadwerkelijk al echte sterallures te krijgen.... maar dat is nog niet alles! ons dorp, waar wij allen zo trots op zijn en met liefde voor zouden willen sterven, heeft namelijk een website. Daar waar de meeste Sint Nieksters bij het woord 'internet' nog denken aan... euhm.... niets. Dat bedoel ik.

Anyway, ons dorpje heeft een 'forum,' een fenomeen wat de meesten van jullie vast wel kennen. (Ik ga trouwens niet in op het feit dat de hele website een PHPnuke-gevalletje is ) En op dit forum heeft een of ander helder licht bepaald dat het een goed idee zou zijn om een zwarte lijst te maken van alle 'probleemjeugd' die ons dorpje rijk is... er werd een poll (is een online stemming, voor de onwetenden ) opgezet en er werd aan mensen gevraagd of dit een goed idee was.... (Ten tijde van de uitzending waren er trouwens al 49 stemmen uitgebracht, dus we kunnen makkelijk zeggen dat dit representatief is voor de gehele bevolking)

Wat blijkt: de Sint Niekster bevolking is het eens met de pollstarter... het zou een goed idee zijn om een zwarte lijst met probleemjeugd te maken... En zo'n big deal zou dit hele idee trouwens nooit zijn geworden, ware het niet dat de webmaster van stnyk.nl graag wat meer bezoekers op zijn site wou... hoe doe je dat? media aandacht! ik geef hem trouwens groot gelijk

Ik heb echter een paar kanttekeningen voor de mensen die voor zo'n zwarte lijst zijn:
- Probleemjeugd? hier? Are you kidding me? ga eens wat meer van de wereld zien ofzo, ga eens naar Nieuwegein of Utrecht. Trust me. You ain't seen nothing yet!
- Wat heeft het voor nut? ik bedoel, zouden jullie het aan de Politie door willen geven? Vertrouw me, die hebben genoeg Wc-papier... of wat anders? weigeren in supermarkten? of de ouders shockeren omdat zijn naam op 'het grote boze internet' staat. Lekker boeiend allemaal zeg.
- Hebben jullie ooit eens van de wet op bescherming van persoonsgegevens gehoord? nee? zoek maar eens op.
- Jullie hebben hier toch net zo goed een verantwoordelijkheid?

"verantwa?" hoor ik de verantwoorde ouder van de probleemjeugd denken, ja, 'verantwa'...

Die kinderen hebben er toch ook niet om gevraagd om hun jongere leven door te brengen in een dorp, waar, no offence, eerlijk gezegd geen ene donder te beleven valt....
Die kinderen hebben er toch niet om gevraagd om een bijbaantje te hebben bij de plaatselijke melkert-instelling? ( *uche* c1000 *uche* )
Die kinderen hebben er toch ook niet om gevraagd dat ze traditiegetrouw in een eeuwig voortdurende strijd zijn verwikkeld met de Jousters?

Waarom een zwarte lijst? Alsof je niet van 10 kilometer afstand kan zien wie van de jeugd er gewoon een 'trap onder zijn/haar hol' verdiend aangezien niet iedereen het waardeert dat er containers met hondenstront met de regelmaat van de klok worden opgeblazen. (Gee! what fun!) en is het nou echt zo moeilijk om gewoon eens naar ze toe te gaan en een discussie met ze aan te gaan? "Nee, dat kin net! die nuvere jonges dogga altieten sa raar! se hawwe gjin fatsoen mear foar de alden!" (vertaling: ze hebben een grote bek, we kunnen ze niet aan) Nee, jullie waren in jullie tijd vol met respect... jullie hadden zeker geen ouders die gek werden van jullie vetkuiven, het heupgewiebel van Elvis Presley of de muzikale tonen van die 'langharige honden' die zichzelf 'the beatles' noemden... (The Beatles! Respect! Aaight!)

Zijn jullie nou tegenwoordig te lui om jullie eigen kinderen een trap onder hun hol te geven als ze weer eens iets vernield hebben? come on... alsof jullie het niet door hebben ofzow, stelletje naïevelingen... Het zou jullie goed doen om ook eens bij jezelf wat dingen af te gaan vragen...

En zoals het hoort, ga ik ook nog even absurd doordraaien...

What's next? Zijn jullie van plan een soort van 'Leefbaar Sint Nicolaasga' oprichten, of zou dat niets worden omdat men de allochtone jeugd deze keer niet de schuld kan geven? Willen jullie een heel erg groot hek om Het dorpske heen met scanpoortjes? oe! ook een mooie: Zendertjes in de klompen maken! dan kan men op internet volgen waar elke potentiële vernielings-pleeg delinquent zich bevind! Of misschien een schokapparaat onder de huid inbrengen, en dan elke Sint Niekster een afstandsbediening voor dit kleinood geven! zeerrrrrr handig! als men iets doet wat de eerste de beste 'zeiksnor' niet aanstaat... schokken die hap!

Face it: een blacklist is symtoonbestrijding... het lost helemaal niets op aan het probleem....

PS: Breezers zijn het instrument van de duivel. vernietig ze!