Interview met FIFA Streets Lenny Neteb

Straatvoetbal is de afgelopen jaren steeds populairder geworden door zaken als campagnes van Nike en Pepsi. Hoe heb jij de ontwikkeling van het straatvoetbal ervaren?
Ik heb in het straatvoetbal aan verscheidene dingen meegedaan, dus de ervaring is voor mij iets groter dan de meeste straatvoetballers. Het is ook niet iets waarvoor je kan leren, dus je moet gewoon geluk hebben. Er zijn duizenden jongeren die dit graag zouden willen en het is dan gewoon top om die kans te krijgen om dat allemaal mee te mogen maken.

Hoe officieel is straatvoetbal tegenwoordig? Heeft het een eigen bond en worden er professionele internationale toernooien gehouden enzovoort?
Er zijn vrij veel grote toernooien. Er zijn toernooien vanuit Amsterdam waarop ook buitenlandse teams zich inschrijven, maar er zijn eigenlijk nog geen toernooien in het buitenland waar wij als Nederlands team vanuit Amsterdam of Rotterdam naartoe gaan.
De grote toernooien zijn meestal in de zomer. Daar moet je ook inschrijfgeld betalen en zijn er grote hoofdprijzen te winnen. Ook deze toernooien zijn gewoon op willekeurige pleintjes waar je nu zou kunnen lopen en jongetjes aan het voetballen zijn. En als het groot wordt georganiseerd is het gewoon echt een evenement. Het is dan waanzinnig druk met een podium, muziek en eettentjes. Dat is heel gaaf om mee te maken.

Hoe ben jij in het wereldje van professioneel straatvoetbal terecht gekomen?
Ik ben zelf ook gewoon als kleine jongen begonnen met straatvoetballen. We speelden dan van pleintje naar pleintje naar pleintje en op een gegeven moment kwamen er mensen die zich voor je gingen interesseren om het een stuk hoger te brengen, om er aandacht aan te besteden en te promoten. In ons geval was dat Nike. Edwin van Zanen, hoofd sportmarketing van Nike, heeft ons erbij geholpen om het te promoten en het groter te maken.

Wat maakt straatvoetballen voor jou leuker dan gewoon voetbal?
Het technische gedeelte. Ik bedoel, het is veel vrijer, veel technischer, niemand is bang, iedereen is brutaal. Het is gewoon een beetje arrogant, maar dan op de goede manier.

Speel je ook bij een gewone veldvoetbalclub of richt je je specifiek op het straatvoetbal?
Ik speel zelf hoofdklasse veldvoetbal bij de Veenendaalse club Novo. En het is gewoon mooi om op het veld tegen een andere speler te staan die jou heel moeilijk kan verdedigen en dan allemaal truken uit te gaan halen. Dat is gewoon prachtig om te zien.

Wat zijn nou vereisten om een goede straatvoetballer te worden?
Ja je moet eerlijk gezegd natuurlijk aanleg hebben, maar ik denk zelf dat je vooral gewoon veel met een bal bezig moet zijn. Je moet veel voetballen met jongens die iets beter zijn dan jij en dan gewoon proberen over te nemen wat zij bij jou proberen. Dan kan jij dat ook weer bij anderen proberen en zo moet je blijven verbeteren en trainen.

Wie is jouw persoonlijke favoriet?
Eerlijk gezegd, als ik kijk naar veldvoetbal, dan is mijn favoriet toch wel Ronaldinho. Ik heb de laatste tijd met best nogal wat grote voetballers gewerkt, zoals Figo, Roberto Carlos, Totti, Edgar Davis, Claudio Lopez en als ze ons dan zien aankomen en ze zien onze techniek hebben ze toch zoiets van \'Wow!\', weet je. En als je dan aan hun vraagt om het ook te proberen, dan kunnen ze dat meestal niet. Dat is op zich wel leuk om te zien.

Speel je zelf games?
Jazeker. Ik speel over het algemeen sportspelletjes, zoals Madden NFL, FIFA en FIFA Street. Die laatste zit op het moment natuurlijk in m\'n Playstation. Verder ook golfspellen en Def Jam speel ik graag. Ik speel ook graag racegames als Burnout en Need for Speed.

Hoe ben jij bij Electronic Arts terecht gekomen?
Ik was samen met Edward van Gils (andere topstraatvoetballer -red) in Engeland, waar we waren uitgenodigd voor een Pana Knock-out evenement. Daar waren ook mensen van EA aanwezig en die zagen ons daar voetballen. Op een gegeven moment kwamen ze naar ons toe en zeiden \'Luister eens, DIT hebben wij nodig\'. Wij waren natuurlijk erg blij dat te horen. Ik bedoel, we kennen EA allemaal en als je dan zo\'n aanbieding krijgt is dat eigenlijk wel een eer.

Wat kun je vertellen over jouw bijdragen aan het spel?
Ik ben samen met Edward verantwoordelijk voor ongeveer drie kwart van de moves in het spel. En als je dan aan het spelen bent is het eigenlijk niet voor te stellen dat dat gewoon jouw moves zijn. Om met de straatvoetbaltaal te spreken is dat gewoon gruwelijk.

Zijn er nog straten in de wereld waar je graag zou willen spelen?
Ik zou graag een keer in Rio de Janeiro willen spelen. Edward en ik zijn voor een paar commercials in Amerika geweest en daar spraken we wat mensen die zeiden dat ze in Brazilië waren geweest. Ze zeiden, DIT hebben we nog nooit gezien! Daar zit ook wel de top zo\'n beetje.

Als mensen in Nederland een potje straatvoetbal willen zien, waar kunnen ze dan het beste heengaan?
In Amsterdam zijn de beste pleintjes. Zo heb je het Geinplein, het Iepenplein en natuurlijk het Edgar Davidsplein welke ook in het spel zit. Hier komen de meeste jongeren naartoe om te straatvoetballen en er zitten hele goeie gasten tussen.