FOK!ker vindt maas in wet op de identificatieplicht

Natuurlijk zullen een aantal mensen zich na het lezen van het hele verhaal afvragen wat er nou de lol van is om iets dergelijks te bekokstoven. We vroegen het Oversight zelf.

Waarom ben je aan deze stunt begonnen?
Ik ben een hacker die later beveiliger werd, en nu werk ik binnen de
beveiliging op het hoogste niveau. Ik zie dagelijks om me heen hoe miljoenen worden uitgegeven aan volstrekt nutteloze maatregelen omdat een paar geitenwollen sokken achter een bureau denken dat we dan veiliger zijn. Als beveiligingsspecialist kan ik me daar mateloos aan ergeren.

Er zijn zoveel manieren om zaken aan de kaak te stellen, waarom deze wijze?
De hele identificatieplicht is een lachertje in huidige vorm. Ik moest gewoon proberen hoever ik zou komen, dat is immers de beste beveiliging. Testen in de praktijk wat er echt gebeurt als iemand de grens opzoekt. Daarnaast de gelaatscan die we keihard opgelegd krijgen. Dat wíl ik helemaal niet.

Wat is er dan mis met die gelaatscan?
Niemand heeft me gevraagd of ik digitaal wil worden opgeslagen. Ik wil het niet omdat ik geen flauw idee heb wat er met dat digitale bestand gebeurt. Daarnaast voldoet het digitale bestand in het geheel niet aan de noodzakelijke criteria voor een veilig, digitaal bestand, dat een
werkelijk reëel beeld van mijn gelaat kan reproduceren op basis waarvan software mij moet kunnen herkennen.

Maar wat is dan je werkelijke drijfveer?
De vrijheid waarvoor onze opa's en oma's streden is té kostbaar om nu weg te geven, ten behoeve van een aantoonbaar volkomen nutteloos overheidsbeleid. Dat beleid is kennelijk uitsluitend nog gericht op registreren van volkomen nutteloze informatie, op basis waarvan straks nutteloze conclusies kunnen worden getrokken.