CD: SoundSeeing Parijs

Het plezier van het op vakantie gaan begint eigenlijk al weken van te voren. Eerst neem je op je gemak het foldertje met hotels nog eens door of kijk je op internet naar de plaatjes die je gekozen bestemming aan je moeten verkopen. Daarna is het de beurt aan de reisgidsen om je lekker te maken of je te informeren over de plek waar je je vrije tijd door gaat brengen. Ook als je eenmaal op de plek van je bestemming bent aangekomen kan een reisgids nog goed van pas komen. Al bladerend door de gids baan je je een weg door de stad en kun je allerlei nuttige of interessante informatie vergaren. The House of Knowledge biedt sinds kort een nieuwe mogelijkheid om gebruik te maken van zo'n reisgids: Soundseeing. Geen gehannes met boekleggers of eindeloos zoeken in een dik boekwerk, maar gewoon een cd opzetten. Soundseeing verschijnt in eerste instantie alleen voor stedenreizen, maar zal misschien later ook worden uitgebreid naar andere bestemmingen. In de eerste worp bevinden zich steden als Amsterdam, Parijs, London, Berlijn en Antwerpen. In deze review zal kritisch worden gekeken naar Soundseeing Parijs en hier kun je lezen over de Soundguide Amsterdam.



Paris!
De Soundseeing cd van Parijs bevat twee cd's, waarop allerlei verschillende bezienswaardigheden besproken worden door een zakelijk klinkende vrouwenstem. Ze bespreekt de toeristische trekpleisters, terwijl ze door allerlei hoorspelachtige geluidsfragmenten wordt ondersteund. De eerste track gaat over de Eiffeltoren en terwijl de stem verteld over een ontwerpwedstrijd klinkt er applaus op de achtergrond. Als er even later aandacht wordt geschonken aan de opening van de toren klinken er kanonsschoten. Ongetwijfeld zijn de geluidseffecten bedoeld om de cd wat meer sfeer te geven, maar het klinkt vooral knullig. Alleen maar luisteren naar de vrouwenstem die vertelt over de attracties is vrij eentonig; een zacht Frans achtergrondmuziekje had zeker niet misstaan. Op de cd's worden vijftien Highlights besproken, maar dat maakt de uitgave niet compleet. Zo mist er informatie over de beroemde begraafplaats Père-Lachaise, Versailles, Tour Montparnasse en nog een aantal bekende punten.



Compleet en handig?
Alors, de twee cd's bevatten elk zo'n drie kwartier aan informatie en je kunt er als toerist behoorlijk wat van opsteken. De vraag is echter of de cd's een aanwinst zijn voor de Parijsganger. Je kunt de geluidsfragmenten van te voren of onderweg beluisteren, maar dan is het allemaal wel wat afstandelijk. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je zelf leuk vindt, maar wat mij betreft is het het leukste om je te verdiepen in de materie als je onder de Eiffeltoren staat, of lekker op een bankje in Montmartre zit. Gelukkig heeft de uitgever daar iets op gevonden. Als je namelijk niet beschikt over een discman en de Soundseeing ter plekke op je mp3-speler wilt beluisteren, dan kun je twee dingen doen. Alle steden zijn namelijk ook te downloaden van de site. Je betaalt dan 9,95 euro en je kunt de stad van je keuze downloaden. Wil je ze liever op cd hebben, maar ook kunnen gebruiken op je mp3-speler? Dat kan: op de tweede cd zijn alle geluidsbestanden ook als mp3 toegevoegd. Daarnaast bevat de release een klein boekje met piepkleine fotootjes van de attracties en een onduidelijk kaartje van de stad.


Op deze site kun je alvast van een aantal attracties een voorproefje krijgen.


Soundseeing is een leuke mogelijkheid om meer te weten te komen over de stad waar je heen gaat. De gesproken teksten zijn op zich wel aardig, maar de aankleding is nogal karig. De informatie die je krijgt is vrij uitgebreid, maar wel puur gericht op de overbekende attracties. Als je echt eens iets bijzonders wilt doen of voor de zoveelste keer Parijs bezoekt, dan heeft Soundseeing je niets te bieden. Als je Parijs voor het eerst aandoet en je wil graag over wat meer informatie beschikken, dan is een Soundseeing zeker een optie om te overwegen.


Uitgever: The House of Knowledge Waardering: