Arnhem gaat schulden aflossen van arme inwoners, is dat een goed plan?
Arnhem gaat de schulden van inwoners uit een van hun armste wijken betalen. De gemeente hoopt dat zo tientallen gezinnen uit hun sociale problematiek kunnen komen door schuldenvrij te zijn. Is dat een goed plan?
Arnhem geeft Euro's kado (@neelam279 on Pixabay)
Arnhem heeft een speciaal fonds opgezet met als doel schulden te verminderen. Dit project richt zich vooral op gezinnen met kinderen in de wijk Immerloo II. Deze wijk staat volgens het CBS te boek als het armste postcodegebied van Nederland.
Het experiment is bedoeld om te onderzoeken of het wegstrepen van schulden ook de sociale problemen zoals verwaarlozing, huiselijk geweld, verslaving, langdurige stress en werkloosheid sneller en beter kunnen worden aangepakt.
De aanpak gaat verder dan een saneringskrediet, waarbij een gemeente alle schulden overneemt, waarna de iemand met probleemschulden alleen de gemeente als schuldeiser heeft.
In het Arnhemse experiment worden alle schulden opgekocht en is de schuldenaar er in één keer voorgoed vanaf. De huishoudens krijgen na het betalen van hun schulden twee jaar intensieve begeleiding om overige problemen aan te pakken. Daarvoor moet het gezin zelf een plan van aanpak maken.
Bij een uitleg over het experiment benadrukt Arnhem dat er jaarlijks in Nederland ongeveer 17 miljard euro wordt uitgegeven aan de aanpak van een bedrag aan 3.5 miljard aan problematische schulden. In de meeste gevallen lukt het niet om het volledige schuldbedrag te incasseren.
De gemeente heeft momenteel de mogelijkheid om iets meer dan vier ton aan schulden van burgers af te lossen.