Leger en politie verhogen druk in Zimbabwe
Generaal Martin Chedondo is van mening dat soldaten niet apolitiek zijn. "Alleen huurlingen zijn apolitiek. We hebben getekend en ingestemd om te vechten en de principes van de regerende partij te verdedigen. Als je er anders over denkt, dan moet je je uniform uitdoen". Volgens de generaal staat Mugabe aan het hoofd van defensie en moeten alle soldaten zich daarom achter hun leider scharen. Hij denkt ook dat de oppositiepartij van Morgan Tsvangirai gesteund wordt door de Britten en hun Westerse bondgenoten, die zo weer imperialistische invloed zouden willen verkrijgen in het land. Zimbabwe was tot de onafhankelijkheid in 1980 een Britse kolonie, Rhodesië geheten.
President Robert Mugabe
De denktank International Crisis Group, dat conflicten in de wereld probeert te voorkomen, heeft in een rapport dat afgelopen woensdag is uitgebracht, gewaarschuwd voor het risico van een coup door generaals die tegen Tsvangirai zijn. De coup zou zowel net vóór de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 27 juni, als net erna gepleegd kunnen worden, met als doel Tsvangirai van het presidentsschap af te houden of het hem te ontnemen.
In Zimbabwe werden op 29 maart van dit jaar tegelijkertijd parlements- en presidentsverkiezingen gehouden. Het duurde weken voordat de uitslag bekend werd en veel stemmen moesten worden 'herteld'. Uiteindelijk wist de oppositiepartij MDC (de Beweging Voor Democratische Verandering) meer dan de helft van de 210 parlementszetels in de wacht te slepen en ze heeft zich inmiddels uitgeroepen tot de nieuwe regerende partij van Zimbabwe. Ook won Tsvangirai zelf de presidentsverkiezing, maar net niet met een absolute meerderheid, waardoor een tweede ronde vereist is.
Volgens onafhankelijke mensenrechtenorganisaties gaan politie en leger zich ondertussen te buiten aan geweld tegen tegenstanders van de regering. De oppositiepartij beweert dat zeker vijftig aanhangers van Tsvangirai zijn gedood en duizenden met geweld uit hun huizen zijn gezet.
Deze week is ook een politicus opgepakt omdat hij onwaarheden over Mugabe zou hebben gepubliceerd. De bewuste politicus, Arthur Mutambara, leidt een eigen fractie die zich had afgescheiden van de belangrijkste oppositiepartij MDC. Hij schreef in april een kritisch artikel over de zittende president van Zimbabwe. De redacteur die het artikel had gepubliceerd in zijn krant, was vorige maand al gearresteerd. Het is overigens niet de eerste keer dat Mutambara wordt opgepakt. Zo werd hij eind jaren '80 al eens gearresteerd toen hij studentenprotesten tegen de regering leidde. In de afgelopen jaren heeft Mutambara meerdere malen enkele dagen vastgezeten tijdens het voeren van campagne voor zijn eigen fractie.
Zimbabwe was altijd grotendeels afhankelijk van de landbouwopbrengsten van met de name de blanke boeren. Nadat Mugabe de verkiezingen in 2000 al bijna verloor van de MDC, heeft hij op grote schaal het land van blanke boeren onteigend om het vertrouwen van een groot deel van de bevolking terug te winnen. Hij gaf de grond voornamelijk aan zwarte politieke vrienden, maar omdat deze niet bekend waren met moderne landbouwtechnieken, raakte landbouwgrond verwilderd en liepen oogsten terug. Er konden veel minder agrarische producten geëxporteerd worden en dus kwam er minder geld Zimbabwe binnen. Meer en meer hongersnoden ontstonden en ook de hyperinflatie waar we eerder over berichtten, is deels hierop terug te voeren. Momenteel verkeert Zimbabwe volgens verscheidene organisaties in de grootste humanitaire crisis sinds haar onafhankelijkheid.
De inflatie in Zimbabwe is inmiddels opgelopen tot een miljoen procent