Ministerraad stemt in met asielplannen minister Faber
Het kabinet is officieel akkoord gegaan met drie asielwetten van minister Faber van Asiel en Migratie. Nu gaat de Raad van State, de onafhankelijk adviseur van het kabinet, kijken of deze strengere asielwetten ook wettelijk zijn toegestaan en juridisch deugdelijk in elkaar zitten.
Update 19.15 uur, persbericht Rijksoverheid: Minister Faber (Asiel en Migratie) heeft een omvangrijk pakket maatregelen gepresenteerd om de instroom in ons asielsysteem zoveel mogelijk te beperken. De ministerraad heeft ingestemd met verzending van de wetsvoorstellen aan de Raad van State. Faber is tevreden met deze stap op weg naar het strengste asielbeleid ooit.
Minister Faber: "Dit is wat Nederlanders willen: een fundamentele koerswijziging in het beleid om de instroom te beperken en terugkeer te bevorderen. Ik ben blij dat de ministerraad heeft ingestemd met deze plannen."
Asielnoodmaatregelenwet
Drie voorstellen gaan nu naar de Raad van State voor advies. De Asielnoodmaatregelenwet omvat onder meer de afschaffing van permanente verblijfsvergunningen, beperking van de geldigheidsduur van asielvergunningen tot drie jaar, verruiming van de ongewenstverklaring, beperking van nareis tot kerngezinnen en maatregelen om asielprocedures efficiënter te maken.
Tweestatusstelsel
Daarnaast stelt Faber een zogenoemd tweestatusstelsel voor. Het wetsvoorstel maakt onderscheid tussen vluchtelingen en mensen die op andere gronden bescherming krijgen. Dit geeft extra mogelijkheden om de instroom van nareizigers van mensen in die tweede groep te verlagen.
Een grote groep mensen wacht momenteel in het buitenland om naar Nederland te komen. Dit wetsvoorstel zal voor een deel van deze groep bij de gezinshereniging meer voorwaarden stellen, zoals een wachttijd, de beschikking over huisvesting en inkomen.
Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring
Tenslotte gaat de Raad van State zich buigen over een wijziging bij het wetsvoorstel terugkeer en vreemdelingenbewaring. Dit wetsvoorstel regelt onder meer dat niet meewerken aan uitzetting strafbaar wordt en dat het onderscheid tussen strafrechtelijk gedetineerden en vreemdelingenbewaring scherper wordt afgebakend. Tevens geeft deze wet meer bevoegdheden aan de uitvoeringsorganisaties om gegevens te delen die helpen om de herkomst van vreemdelingen vast te stellen, opdat ze kunnen worden teruggestuurd.
Eerdere maatregelen
Eerder heeft minister Faber al maatregelen genomen of aangekondigd, zoals de invoering van grenscontroles, uitbreiding van de mogelijkheden om criminele vreemdelingen uit te zetten, een opt-out bij toekomstige wijzigingen in Europese asielverdragen en beëindiging van de Landelijke vreemdelingen voorziening per 1 januari 2025.
Eerdere berichtgeving: Rond half februari wordt het advies van de Raad van State verwacht, dan wordt duidelijk of minister Faber wel of niet haar voorstellen moet aanpassen. De PVV-minister heeft er vertrouwen in dat haar plannen door kunnen gaan. "Maar als de Raad van State kritiek heeft, gaan mijn juristen en ik voortvarend aan de slag. Want er moet iets gebeuren."
Het was dinsdag al duidelijk dat de bewindslieden van de VVD, BBB en NSC zich konden vinden in de plannen van de PVV-minister om de instroom van asielzoekers zoveel mogelijk te beperken.
De maatregelen komen in de plaats van een beroep op het staatsnoodrecht, dat het kabinet eerder wilde gebruiken om de gewenste maatregelen tot het inperken van de asielaanvragen in Nederland.
Hogere rechtsorganen hebben hun zorg al uitgesproken over de vandaag gepresenteerde asielwetten. De Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak vrezen een te grote belasting voor de rechtbanken en de Immigratie- en Naturalisatiedienst.
Ministerraad steunt asielwetten PVV-minister Faber:
— Hulswood (@hulswood) December 20, 2024
* Tijdelijke verblijfsvergunningen ingekort naar 3 jaar.
* Geen onbepaalde tijd vergunningen meer.
* Beperking op nareizen.
* Criminele asielzoekers sneller uitgezet.
* Eindeloos doorprocederen beperkt. https://t.co/Da3rjkuM3Y