Politieman (36) veroordeeld tot taakstraf na computervredebreuk

De rechtbank Den Haag heeft een 36-jarige politieambtenaar uit Teteringen veroordeeld omdat hij niet-werkgerelateerde informatie heeft opgezocht in computersystemen van de politie. Hij heeft hiermee inbreuk gemaakt op de privacy van de personen die hij heeft opgezocht. De man krijgt een taakstraf van 60 uren.

Computervredebreuk

De verdachte was ten tijde van het ten laste gelegde werkzaam als hoofdagent bij de politie Eenheid Den Haag. Hij had als opsporingsambtenaar een autorisatie om in de politiesystemen te komen. Hij werd daarbij uitdrukkelijk via het systeem gewaarschuwd dat oneigenlijk gebruik dan wel misbruik van deze gegevens, waaronder het verstrekken van deze gegevens aan derden die niet de vereiste autorisatie bezitten, ten strengste verboden was.

De vraag die de rechtbank moest beantwoorden is of hij zich schuldig heeft gemaakt aan computervredebreuk.

Oordeel rechtbank

Naar het oordeel van de rechtbank heeft de verdachte een groot aantal zoekopdrachten gedaan die op het eerste gezicht niet-werk gerelateerd lijken, zoals naar familieleden en personen die in de omgeving van Breda wonen en dus buiten zijn werkgebied vallen. Hij heeft de reden hiervoor niet vastgelegd en heeft niet aannemelijk gemaakt dat ze noodzakelijk waren voor de uitoefening van zijn functie. Hiermee heeft hij inbreuk gemaakt op de privacy van de personen die hij heeft opgezocht.

De rechtbank is van oordeel dat de verdachte de grenzen van zijn bevoegdheid om politiesystemen te raadplegen te buiten is gegaan en dat hij schuldig is aan computervredebreuk.

Dergelijke handelingen schaden het vertrouwen van de samenleving in de politie. Van iedere medewerker van de politie mag worden verwacht dat hij de systemen uitsluitend gebruikt voor de werkzaamheden waarvoor ze zijn bedoeld.

De rechtbank heeft hem een taakstraf van 60 uren opgelegd.