OM eist celstraffen voor gewapende 'marktplaatsberovingen'

In 2023 vonden vijf berovingen plaats in Maarheeze, Best, Uden en het Limburgse Horst. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zouden een 27-jarige man, een 25-jarige vrouw en een minderjarig meisje verantwoordelijk zijn voor de overvallen. Zij moesten zich voor de rechter verantwoorden. Het OM eist 8 jaar en 15 maanden cel en 3 maanden jeugddetentie tegen hen.

Het drietal ging steeds op dezelfde manier te werk. De mannelijke verdachte reageerde op een advertentie van een nieuwe smartphone op een verkoopplatform. Vervolgens werd een afspraak gemaakt voor de overdracht bij de slachtoffers thuis. Eenmaal in de woning werd de telefoon afgenomen. Bij drie van de berovingen verscheen de mannelijke verdachte met een van de twee vrouwelijke verdachten. Voordat hij de woning verliet, bedreigde hij de slachtoffers door een op een vuurwapen gelijkend voorwerp op ze te richten en te dreigen dat hij terug zou komen als de politie gebeld zou worden.

Op basis van verklaringen van slachtoffers en getuigen, camerabeelden en computeronderzoek houdt de politie drie verdachten aan voor de gewapende berovingen. Bij een woningdoorzoeking van de mannelijke verdachte worden onder andere een gasdrukwapen en een pistool gevonden. Later leggen hij en een vrouwelijke medeverdachte bekennende verklaringen af bij de politie.

Naar oordeel van het OM is er, gelet op alle bewijsmiddelen, geen enkele twijfel over het daderschap van de verdachten. Het OM acht deze berovingen extra kwalijk omdat het om meerdere slachtoffers gaat en bij hen een groot gevoel van onveiligheid bestaat sinds de overvallen. De officier van justitie: ‘Slapeloze nachten, steeds kijken en inschatten of er gevaar is, de deur niet meer open doen, camera’s ophangen: dit is wat ik heb gehoord in de gesprekken. Een verkoop van een telefoon op Marktplaats heeft nog steeds impact op het dagelijks leven van deze slachtoffers.’ Het OM eist in deze zaak 8 jaar cel tegen de mannelijke verdachte en 15 maanden cel tegen de meerderjarige vrouwelijke verdachte. Tegen de minderjarige vrouwelijke verdachte is 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie en 180 werkstraf geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak.