[OS] Kayaksters Konijn en Vorsselman 8e in finale, Fuksa pakt goud op 1000m

Op de olympische roei- en vlakwaterkanobaan van Parijs staan vrijdag weer een aantal finales op het programma in het vlakwaterkanoën. Dit jaar is dat voor het eerst in drie decennia met Nederlandse deelname en in de halve finales ging dat alvast goed.

K-2 500m vrouwen
Selma Konijn en Ruth Vorsselman plaatsten zich zeer knap voor de Spelen en haalden eerder al minstens net zo knap de halve finales. Daarin ging het óók weer erg goed: met een sterk slotstuk werkte het duo zich op naar de derde plek, waar een plek bij de eerste vier gevraagd werd voor toegang tot de finale.

In de finale leek de koek een beetje op bij Konijn en Vorsselman, die als achtste over de finish kwamen, maar zo wel een prachtig toernooi afsloten - individueel komen ze beiden overigens nog in actie. Het goud was voor de Nieuw-Zeelandse topfavorieten Lisa Carrington en Alicia Hoskin, voor de eerste Hongaarse boot met Tmara Csipes en Alida Gazso.

Wat betreft het brons was het lang wachten: Paulina Paszek en Jule Marie Hake uit Duitsland leken gelijktijdig te finishen met Noemi Pupp en Sara Fojt uit Hongarije en na lang bestuderen van de finishfoto bleek dat ook het geval, dus kregen ze beiden brons.

C-2 500m vrouwen
Vrijwel exact hetzelfde podium als in Tokyo: Xu Shixiao en Sun Mengya uit China waren weer oppermachtig en pakten goud, voor Liudmyla Luzan en Anastasiia Rybachok uit Oekraïne en Sloan MacKenzie en Katie Vincent uit Canada - Luzan en Vincent pakten in Tokyo ook al zilver en brons, maar met een andere teamgenote.

K-2 500m mannen
Voor het eerst sinds Beijing 2008 was het onderdeel weer olympisch en dat leverde een heerlijke finale op, waarin Duitsland het goud pakte: Jacob Schopf en Max Lemke waren nét te sterk voor de rest. Bence Nadas en Sandor Totka uit Hongarije kayakten naar zilver, voor de Australiërs Jean van der Westhuyzen en Tom Green.

C-1 1000m mannen
De Tsjechische wereldkampioen Martin Fuksa was geweldig vertrokken en zijn grote voorsprong was genoeg om naar het goud te kanoën. De Braziliaanse verdedigend kampioen Isaquias Queiroz startte relatief rustig, maar met een ziedende eindsprint schoof hij van de vijfde plek nog naar het zilver, voor de Moldaviër Serghei Tarnovschi.