Douane ontdekt 3200 kilo crystal meth in Rotterdam

Begin maart 2024 heeft de Douane bij een routinecontrole in de Rotterdamse haven een enorme hoeveelheid methamfetamine, beter bekend als Crystal Meth, aangetroffen. De drugs waren verstopt in ‘big bags’ gevuld met een zandachtige substantie. Deze lading kwam uit Mexico en was bestemd voor een bedrijf in Den Hout. In totaal werd er meer dan 3200 kilogram Crystal Meth gevonden, met een geschatte handelswaarde van 22,4 miljoen euro. Dit is de grootste vangst van Crystal Meth ooit in Nederland.

De ontdekking van deze lading werd echter pas later openbaar gemaakt vanwege de vervuiling van de substantie waarin de drugs verstopt zaten. De zandachtige substantie bleek zwaar vervuild te zijn met koper en Pfas, wat het noodzakelijk maakte om een oplossing te vinden voor de veilige vernietiging ervan. Afgelopen week is de gehele partij vernietigd, nadat er een geschikte methode was gevonden om met de vervuilde grond om te gaan.

In verband met deze vangst is een 55-jarige man uit Den Hout aangehouden. Hoewel de verdachte inmiddels is vrijgelaten, blijft hij wel verdachte in het lopende onderzoek. De omvang van deze vangst en de betrokkenheid van een Nederlandse inwoner maken deze zaak bijzonder opmerkelijk en complex.

Het onderzoek wordt voortgezet door het HARC-team, een samenwerkingsverband dat al 27 jaar bestaat en bestaat uit de Douane, de FIOD, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Dit team heeft de taak om grote drugsvangsten zoals deze te onderzoeken en verdere criminele activiteiten op te sporen en te bestrijden.