Rode Kruis: conflict Soedan heeft verwoestende gevolgen voor bevolking
Een jaar lang conflict in Soedan eist een verwoestende menselijke tol. Tienduizenden mensen werden gedood of raakten gewond. Meer dan acht miljoen mensen zijn op de vlucht. Bijna 25 miljoen Soedanezen, bijna de helft van de totale bevolking, heeft momenteel hulp nodig. Er is een acuut tekort aan alles: voedsel, water, medicijnen en brandstof. Daarnaast is de gezondheidszorg enorm verslechterd. Iedere dag verlenen duizenden hulpverleners van de Soedanese Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Soedan heet, hulp aan de getroffenen.
Door het aanhoudende conflict in dit land is de gezondheidszorg in veel delen van Soedan ingestort. Ziekenhuizen moesten sluiten vanwege de onveilige situatie. Er is gebrek aan elektriciteit en schoon water doordat elektriciteitscentrales en waterleidingen kapot zijn geschoten. Mensen drinken noodgedwongen water uit rivieren, wat kan leiden tot ziekte-uitbraken.
Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “Terwijl de wereld er nog amper aandacht voor heeft, neemt de nood in Soedan elke dag verder toe. Veiligheid is een luxe geworden die velen zich niet kunnen veroorloven. Het is op veel plekken zeer gevaarlijk. Er zijn plunderingen, er is seksueel geweld. Iedere dag vluchten duizenden mensen, op zoek naar een veilige plek. Huizen, scholen en ziekenhuizen zijn verwoest en mensen wonen in erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen. Een crisis op deze schaal mogen we niet vergeten.”
De klok rond hulpverlenen
4.000 hulpverleners van de Soedanese Rode Halve Maan bieden hulp in alle 18 staten. Tienduizenden mensen kregen al voedsel- en medische hulp. Het Rode Kruis deelt bijvoorbeeld voedselpakketten uit in de hoofdstad Khartoum, biedt cashhulpverlening in West Darfur en bereidt tweemaal daags een warme maaltijd in Noord Darfur. Hulpverleners ondersteunen in ziekenhuizen met medische hulpmiddelen en chirurgische teams. Ook herstelt het Rode Kruis waterpunten en organiseert ze campagnes over het belang van schoon water. Hulpverleners delen overal in het land chlorinetabletten uit om water te zuiveren.
Hulpverleners helpen ook bij de moeilijke, maar belangrijke taak in het identificeren en waardig begraven van lichamen. In moeilijk bereikbare gebieden liggen stoffelijke overschotten nog steeds op straat. Identificatie wordt steeds moeilijker en daarmee dreigt er jarenlange onzekerheid voor families over wat er met hun geliefden is gebeurd. Het is belangrijk dat lichamen snel geborgd worden om ziekte uitbraken te voorkomen. Het Rode Kruis roept de strijdende partijen op om hulpverleners niet te belemmeren in het uitvoeren van deze belangrijke humanitaire werkzaamheden.
Miljoenen mensen op de vlucht
Geen enkel ander conflict ter wereld eist zo'n zware tol als het gaat om migratie. Miljoenen mensen zijn op de vlucht, naar andere delen van Soedan of naar buurlanden Tsjaad, Zuid-Soedan en Egypte. Vluchtelingenkampen aan de grens zitten overvol, er zijn vooral veel vrouwen, kinderen en ouderen. Hulpverleners van het Rode Kruis zorgen voor onderdak, water en voedsel. Ook bieden ze medische en eerste hulp. In Tsjaad werkt een chirurgisch team in het kamp om mensen met schotwonden te opereren.
Segaar: “Mensen, zelfs kinderen, vluchten vaak alleen en komen uitgeput aan in een andere provincie of buurland. Ze weten niet waar hun familieleden zijn en of zij nog leven. Het Rode Kruis zet in veel vluchtelingenkampen een telefoonverbinding op, zodat mensen contact kunnen opnemen met familie en geliefden. In een jaar tijd waren er al 20.000 emotionele telefoongesprekken tussen familieleden. Ik heb met eigen ogen in buurland Zuid-Soedan gezien hoe belangrijk dat is.”
Vergeten crisis
Door alle crises in de wereld, verdwijnt het conflict in Soedan naar de achtergrond. Miljoenen Soedanezen zijn afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven, maar de financiering voor deze crisis blijft achter. Het Rode Kruis haalde pas 15% van de benodigde 60 miljoen euro op, wereldwijd.